Zatím k tomu budou muset stačit měření prováděná jednotlivými závody.

„Od průmyslových podniků v Kostelci i sousedních Častolovicích jsme si vyžádali materiály hodnotící míru znečištění. Ty potvrzují, že zákonné normy nejsou překračovány," ubezpečil Jiří Bartoš, starosta Kostelce nad Orlicí. Potvrdil také, že návrh na zřízení vlastní měřicí stanice na zastupitelstvu zazněl, ale není zatím na pořadu dne.

Jak potvrdila pracovnice Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ), jde navíc o velice nákladnou záležitost. „Zřízení vlastní stanice na měření kvality ovzduší je drahé, takže se do něj pouštějí jen některá větší města, jako třeba Plzeň. O zřízení stanice v Kostelci nebo Častolovicích z naší strany se neuvažuje," uvedla Martina Černá, vedoucí oddělení ochrany čistoty ovzduší v Hradci Králové.

Dodala také, že na nejbližší měřicí stanici v Rychnově nad Kněžnou nedochází  k překračování průměrných ročních imisních limitů pro ochranu zdraví lidí.

„Pokud vycházíme z mapových ročenek ČHMÚ, kde se modelovým výpočtem plošně hodnotí koncentrace znečišťujících látek na celém území České republiky v ročních nebo pětiletých průměrech, docházíme v oblasti Kostelce nad Orlicí a Častolovic k podobným výsledkům jako u hodnot zjištěných na měřicí stanici v Rychnově. To znamená, že v oblasti nedochází k překračování platných imisních limitů," dodala Martina Černá a připustila, že aktuální situace v konkrétní lokalitě může být ovlivněna například polohou v terénu nebo vlivem nepříznivých rozptylových podmínek.

Podobně hodnotí situaci i jeden ze zastupitelů Kostelce, který je navíc sousedem továrny Ferodo. „Názory stěžovatelů vycházejí hlavně ze subjektivních pocitů.

Je jasné, že zápach není příjemný, ale podstatné je, zda ovzduší neobsahuje zdraví škodlivé látky. Měl jsem možnost vidět materiály, které dodaly jednotlivé firmy, a jejich závěry jsou uznatelné," uvedl František Kinský, majitel kosteleckého zámku a přilehlého parku.

Majitel kosteleckého zámku připustil, že mnoho stromů v parku je zasažených průmyslovou výrobou, nejedná se prý ale o důsledek posledních dvaceti let.

„Od dřívějších dob se kvalita ovzduší výrazně zlepšila. Nicméně iniciativu na zřízení vlastní měřicí stanice bych podpořil," uzavřel František Kinský.

Podobně se vyjádřila i starostka sousedních Častolovic, kde se nachází další z významných průmyslových závodů. „Situace určitě není úplně optimální, ale asi od roku 2007 zde došlo k velkému zlepšení. Spíše mne mrzí to, že kvůli novému zákonu se už daně neplatí tam, kde se nachází výroba, ale plynou do místa, které je sídlem společnosti," uvedla Jarmila Novohradská.

Kostel svatého Václava a zámek jsou dominantami Častolovic. Tou další je továrna Isover, která je potenciálním zdrojem znečištění, ale zároveň významným zaměstnavatelem.

KOSTEL SVATÉHO VÁCLAVA A ZÁMEK jsou dominantami Častolovic. Tou další je továrna Isover, která je potenciálním zdrojem znečištění, ale zároveň významným zaměstnavatelem. Foto: Deník/ Michal Friček

Zmiňovaným závodem je továrna Isover. „Naše společnost dlouhodobě pracuje na zlepšování kvality ovzduší v okolí závodu Častolovice. Každý rok investujeme jak do obnovy stávajících zařízení, tak i do nových technologií, které mají přímý vliv na snižování emisí. Nejenže plníme veškeré zákonné limity, ale plníme i náš interní cíl „Emise -7%", to znamená, že výsledky měření se pohybují minimálně 7% pod státem nastavenými limity. Velmi pozitivní je, že se nám podařilo snížit dobu otevření nouzových komínů o 80% v porovnání s rokem 2006," uvedla Markéta Grebennikovová, tisková mluvčí  divize Isover, a dodala, že společnost je v pravidelném kontaktu s vedením okolních měst a obcí a také upozornila na letošní úspěšnou certifikaci systému řízení ochrany životného prostředí, kterou uděluje nezávislá mezinárodní společnost Bureau Veritas.

Ani podle oslovených lékařů nevyčnívá situace na Kostelecku nad běžný standard. „Situace byla jiná, když se v Kostelci pracovalo s azbestem. V posledních letech ale nepřišel nikdo, kdo by si stěžoval na problémy způsobené kvalitou ovzduší," řekl Milan Musil, praktický lékař z Kostelce.

Za pravdu mu dává i jeho kolegyně. „Nyní je období většího výskytu respiračních onemocnění. Ten je ale způsoben inverzním charakterem počasí, které v posledních dnech převládalo na celém území republiky," potvrdila Jaroslava Boháčová, lékařka z Kostelce nad Orlicí.