To ale není jediné, čím se od ostatních festivalů liší, také divadelní scéna je docela jiná.

Loni herci vystupovali v ručně postaveném divadelním sále ze slámy, letos se jedná o dřevěné prostory.

Třetí ročník odstartoval v pátek a pokračoval až do neděle. Do Neratova po roce znovu dorazilo občanské sdružení Jiné jeviště, které je samotným zakladatelem festivalu Menteatrál. Se Sdružením Neratov spolupracuje už řadu let.

„Samotná příprava na místě nám trvala tři týdny, a to hlavně z toho důvodu, že tu musíme vždy před začátkem postavit divadelní scénu, která je pro tento festival nezbytná," prozradila ředitelka festivalu Lucie Špačková.

Dle jejích slov se stejně jako loni nebáli experimentovat a vytvořili divadelní sál ze dřeva, který jim navrhli architekti. Dřevěná konstrukce prý funguje jako skládačka, může na ní pracovat více lidí. Podle organizátorů Menteatrálu zatím takovou scénu doposud nikdo nepostavil. Na jevišti mohli vystupovat i klienti ze Sdružení Neratov a vychutnat si úspěchy, které jim v dalším životě velmi pomáhají.

„S klienty z Neratova pravidelně spolupracujeme, letos jsme dali dohromady skupinu Mentalica. Vystupují společně s námi také v divadelních představeních. Máme tu například speciální scénu, která se odehrává pouze u jednoho stolu, kde je omezený počet návštěvníků. U stolu se sejdou jak herci, tak diváci," prozrazuje dále Lucie Špačková.

Pro lidi s mentálním postižením rozhodně není hraní žádnou překážkou, na Menteatrálu se zapojují do všech možných disciplín, vyzkouší si například to, jaké je to vystupovat před cizími lidmi.

Také letos se zde představila plejáda divadelních souborů, nechyběly ani hudební koncerty a mnoho další zábavy a relaxace. V sobotu v neratovském kostele vystoupila také populární zpěvačka Lenka Dusilová. Během celého víkendu mohli návštěvníci zajít do letního kina a neratovský kostel otevřel své brány pro festivalové mše.

Nejen hudba a divadlo bylo na festivalu hlavní náplní. Příchozí mohli navštívit také místní kavárnu, hospodu či zahrádku plnou bylinek a zeleniny.
Pro hosty nechybělo v Neratově ani stanové městečko, kde mohli přespat. Na správném festivalu fungovala také relaxační zóna.

Návštěvníci si zde mohli pochutnat na spoustě dobrého jídla a pití. Organizátoři už teď slibují, že netradiční festival se dožije dalšího ročníku.