Byl nervózní, trochu se přeřekl, ale přesto se třináctiletý Martin Otruba z Olešnice v Orlických horách může pyšnit titulem Mladý Demosthenes. zatím jen tím krajským ve své kategorii, ale to, že by postoupil až do republikového finále, byl pro něj jenom sen. V to, že by zvítězilo jeho video s projevem, vůbec nedoufal.

„Nečekal jsem takový úspěch. Myslel jsem si, že postoupím jenom z Pardubic a to bude všechno. Když jsme natáčeli video, tak jsem měl strašnou trému a malinko jsem se tam i přeřekl. Proto jsem si myslel, že to nedopadne. Když mi paní učitelka řekla o postupu, tak jsem byl úplně v šoku,“ prozradil Martin, který se teď pečlivě připravuje na finále, které se uskuteční 17. května v klášteře Emauzy.

Úplně na začátku jeho „řečnění“ stálo školní kolo v Deštném. Pak následovalo okresní v Pardubicích, z něhož jako jediný přihlášený z Rychnovska vyšel jako vítěz. Výherci krajských kol pak už byli vybraní podle natočeného videa s vystoupením.

A o čem byl jeho příběh, který porotu tolik zaujal? Jelikož Martin dělá breake dance, tak o čem jiném než o tanci. Avšak v Pardubicích mu porotci řekli, že má špatnou intonaci, proto mu paní učitelka Lucie Havrdová pomohla udělat jiný text. Téma se však nezměnilo.

„Na okresním kole jsem byl opravdu hodně nervózní a mluvil jsem potichu. Naštěstí jsem tam byl z Rychnova sám, takže jsem to vyhrál,“ přiznal Martin, který se teď bude věnovat hlavně trénování svého textu a už teď si je jistý, že na finále bude mít obrovskou trému. „Stejně se ale na něj těším. Pojedu tam s tím, že se pokusím vyhrát,“ dodal s úsměvem.

Podle slov ředitelky Hany Pavlíčkové vítězství v krajském kole znamená pro školu neuvěřitelný úspěch. Martin totiž vidí, že může uspět, ačkoliv čeština není zrovna jeho nejsilnější stránkou.

„Podařil se mu takhle velký úspěch i přesto, že mu nejde třeba pravopis. I tak si ale uvědomil, že může být v této oblasti excelentní. Takže to může povzbudit i děti, které nejsou v češtině nejlepší. Najednou se totiž ukázalo, že i kluk, který bojuje o to, aby měl trojku a ne čtyřku z češtiny, může porazit v kraji ostatní, kteří jsou z gymplu,“ uvedla hrdá Hana Pavlíčková. Základní škola v Deštném se této soutěže účastní už čtvrtým rokem. Tehdy ředitelka hledala na internetu soutěže, do kterých by se mohli zapojit. Narazili na soutěž Mladý Demosthenes, o které zjistila, že se týká rétoriky.

„A protože my tady děti vedeme hodně k tomu, aby se uměly vyjadřovat, tak jsem si říkala, že to zkusíme a od té doby se téměř každý rok zúčastňujeme. Až letos se ale podařilo to, co se podařilo,“ popisuje dlouhou cestu k úspěchu Hana Pavlíčková, která je nyní ráda, že vsadili na Martina, přestože měl problémy s artikulací.

Jak hodnotí úspěch učitelka češtiny

LUCIE HAVRDOVÁ

Podle mého názoru Martin svůj text docela uměl, pracovali jsme na něm. Samozřejmě že jsem věděla o nějakých nedostatcích, hlavně o intonaci a také o tom, že některá slova mu nešla úplně do pusy. Proto jsme je i trochu změnili, aby se mu text vyslovoval lépe.

Já jsem to celou dobu s Martinem docela prožívala, na takové soutěži jsem totiž byla také poprvé. Takže to i pro mě byla opravdu velká zkušenost. Protože Martin šel už druhý, tak jsme to měli brzo za sebou a pak už jsme se mohli jen kochat a užívat si ostatní vystoupení.

Přiznám se, že jsem moc nevěřila tomu, že by Martin mohl postoupit. I já sama jsem mu řekla, že jeho výstup byl dobrý, ale že mluvil dost potichu.

Nakonec to ale vyšlo tak, že jsme z Rychnovska soutěžili sami, takže bylo jasné, že Martin získá první místo.

Trochu mě proto mrzelo to, že jsme neměli žádné srovnání s ostatními. Proto jsme ani moc nepočítali s tím, že by to v kraji mohlo takhle skvěle vyjít.

Kdo byl Demosthenes?

Demosthenes byl athénský politik a řečník, který žil více než 300 let před naším letopočtem.

V mládí vystudoval i přes výraznou vadu řeči rétoriku. Později se živil psaním soudních řečí.

Po bitvě u Krannónu v roce 322 př. n. l. byl odsouzen k trestu smrti a uprchl z Athén na ostrov Poros, kde se vzhledem k nerespektování chrámového azylu ze strany jeho nepřátel otrávil.

Demosthenes je považován za nejslavnějšího řečníka antického Řecka a podle jeho řečí proti Filipu II. Madonskému vzniklo pojmenování filipika.