9. ročníkSlavnosti krajky se letos konaly již po deváté.

Na návštěvníky čekaly výstavy, módní přehlídky, ale i koncert a prodejní stánky s krajkou.

Akce jako obvykle přilákala tisíce lidí a jako vždy ji provázel bohatý doprovodný program. Konaly se výstavy v muzeu krajky, krajkářské škole i ve výstavní síni místní sokolovny.

MÓDNÍ PŘEHLÍDKY PŘILÁKALY STOVKY LIDÍ

Právě v sokolovně se odehrálo i několik velmi oblíbených módních přehlídek. Ty se setkaly s úspěchem hlavně u zástupkyň křehkého pohlaví, ale i pánové se rádi podívali na zajímavé modely a pochopitelně i na přitažlivé modelky. Módní přehlídky ukázaly, že se krajka hodí k nejrůznějším oděvům a že její využití je velice variabilní. Paličkovaná krajka někdy hrála na oděvech hlavní roli, jindy fungovala jako decentní zdobení nebo jen vkusný a nenápadný doplněk.

Ačkoli se jedná o starou techniku, hodí se i k oblečení, které určují moderní trendy. Kromě tradičních akcí byly slavnosti obohaceny i o hudební program. Vystoupil Uni big band Vamberk. Otevřen byl i místní kostel, kam se mohli návštěvníci krajkářských slavností podívat. Kromě výstav a přehlídek čekala příchozí také velká nabídka potřeb pro paličkování i paličkované krajky na prodej.

Kdo nestihl na oblíbené slavnosti zavítat, ale chce se pokochat krásou tradiční vamberecké krajky, může vyrazit do místního muzea, kde je přístupná stálá expozice krajky. Otevřeno je denně kromě pondělí.