Přes osm procent obyvatel Královéhradeckého kraje loni sužovaly exekuce. V exekuci bylo 38 166 lidí, což je o 2,2 procenta víc než rok předchozí. Nejhůř dopadlo Trutnovsko, kde podíl osob v exekuci loni tvořil 9,71 procenta. Oproti roku 2016 tam s exekucemi válčilo o 307 lidí víc. Naopak nejlépe na tom bylo Rychnovsko, kde se s exekucemi potýkalo 7,18 procenta obyvatel.

Na Hradecku počet lidí v exekuci narostl nejméně. V roce 2016 jich bylo 7,52 procenta, loni 7,59 procenta, což představuje nárůst o 98 dlužníků. Ani v samotném krajském městě se do dluhové pasti moc dalších lidí nechytilo. Loni bylo v exekuci 5977 lidí, což je jen o pět lidí více než předchozí rok.

V Poradně pro lidi v tísni Oblastní charity Hradec Králové mírný nárůst klientů ale zaznamenali: „Zvýšil se počet lidí, kteří mají zájem o oddlužení,“ uvedl odborný dluhový poradce Roman Binder. V hradecké poradně žádají o pomoc i lidé z Nového Bydžova, Chlumce nad Cidlinou či Jaroměře. Na Chlumecku a Novobydžovsku dluhové poradenství podle Romana Bindera chybí: „Přemýšlíme proto, že bychom naše aktivity rozšířili i na tyto lokality.“

Chyba se vloudila

Na mapě Hradecka překvapí Nové Město u Chlumce nad Cidlinou. Podle mapy je v exekuci celých 84,57 procenta obyvatel. Podle starosty Nového Města Vladimíra Horyny takový údaj není možný. Chybu připouští i Radek Hábl, autor projektu Mapy exekucí v České republice: „Data pocházejí od Exekutorské komory České republiky, my je pouze zveřejňujeme. Problém může být v tom, že v jejich datech chybí samostatné pole obec, komora se tedy snaží obec vypreparovat z adresy, u obcí s častým názvem tak může dojít k záměně,“ vysvětlil.

Průměrný věk českého dlužníka v exekuci je 44 let, přibývá ale i exekucí vedených proti seniorům. Někdo jako typický dlužník podle Romana Bindera neexistuje: „Některý týden chodí mladí lidé, které dohnala minulost – například jezdili načerno městskou autobusovou dopravou. Pak je zase týden, kdy chodí třeba senioři, kterým umřel partner a nemají na placení pohledávek nebo jim partner dluhy zamlčel a teď jim chodí exekuční příkazy.“ Právě pro starší lidi je náročnější se z dluhové pasti dostat: „Senioři si nemohou přivydělat a těžko dluh umořují,“ vysvětlil Roman Binder.

Stále více Čechů má problém i s vícečetnými exekucemi. Tři a více exekucí má 493 tisíc obyvatel republiky. Z kraje je na tom nejhůř Náchodsko, kde má vícečetné exekuce 71 procent zadlužených lidí. V celém kraji je vedeno více exekucí proti 69 procentům dlužníků.

Rozevírání nůžek

V Královéhradeckém kraji je pátý nejmenší počet exekucí. Největší nárůst exekucí zaznamenali v Karlovarském a Ústeckém kraji. Oproti roku 2016 se počet Čechů v exekuci zvýšil o 3,4 procenta na 863 tisíc. Nezaměstnanost přitom klesá, platy rostou. Proč tedy narůstá počet exekucí? „Ekonomika šlape, čím dál víc se ale rozevírají nůžky mezi bohatými a chudými a je to stále nebezpečnější. Když ekonomika přestane šlapat, je otázka, co se stane,“ uvedl Radek Hábl.

Jedním z řešení špatné situace by mohla být novela insolvenčního zákona, která umožní oddlužení i lidem, kteří nejsou dlouhodobě schopni splácet své dluhy. S tím mají ale někteří problém. „O novele se mluví jako o morálním hazardu. Podle mě je morální hazard nechat lidi se v dluzích plácat, doplatíme na to všichni. Například tím, že rezignovaní lidé budou volit extremistické strany, které budou ovlivňovat naši parlamentní demokracii. Další věcí jsou ekonomické a sociální dopady,“ vysvětlil Radek Hábl.

Mapu exekucí loni spustily Otevřená společnost a Ekumenická Akademie. Jedná se o interaktivní webovou aplikaci, která kombinuje statistická data o exekucích s geografickými údaji. Mapa postihuje pouze exekuce, které vymáhají soudní exekutoři. Daňové a správní exekuce, které vymáhá stát, v mapě chybí.