Ta si musela poradit s opravdu svízelnou situací. Dítě totiž nežije ze vzduchu.
Kromě jídla a pití potřebuje i další věci a na pěkné peníze vyjde i škola a školní potřeby.

To je bohužel realita, která dnes a denně pronásleduje rozvedené rodiče, kteří mají děti ve své péči. Většinou jde o matky, kterým otcové neplatí výživné.

Najdou se však i opačné případy, kdy se takto „zodpovědně" chovají zástupkyně něžného pohlaví.
„Manželka se jednoho dne sbalila a opustila mě i naše dvě dcery. Nezajímalo ji nic," začíná vyprávět svůj příběh Petr K. z Rychnovska.
Otci, který byl zaměstnán na tři směny, začaly krušné chvíle. „Kdyby mi s hlídáním nepomohli moji rodiče, nevím, co bych si počal," popisuje. Bez manželčina příjmu se rodina musela uskromnit. Problémem byl také fakt, že žena odmítla na své potomky manželovi přispívat.

„Tohle trvalo opravdu dlouho. Nepomohlo ani, když jsem jí říkal, že ji dám k soudu," krčí rameny Petr K. Jeho děti nemohly jet například na lyžařský výcvik. Šetřilo se na oblečení i jídle. „Od bývalé manželky bych stejně nic nedostal. Vím to moc dobře, tak nač plýtvat energií. Radši jsem si poradil jinak," dodává muž, který si nakonec našel lépe placenou práci i novou ženu a nyní s rodinou žijí spokojeně. Rodičům, kteří jsou ve stejné situaci a výživné z jejich bývalých partnerů „jen tak něco" nedostane, by nyní mohl pomoci stát.

Na zálohové výživné od státu by dosáhli rodiče s příjmem do 2,7 násobku životního minima. Stát by pak vymáhal peníze na neplatičích skrze úřad práce.

Anketa: Měl by výživné za nezodpovědné rodiče platit stát?

Marcela Preclíková, Rychnov

„Myslím si, že by bylo určitě správné, aby stát za takové nezodpovědné rodiče výživné platil. Matky totiž jinak nemají možnost, jak příspěvky ze svých bývalých partnerů vymoci, a nebo je to pro ně přinejmenším dosti náročné. A situace takových maminek je navíc často velice obtížná. Stát by takto měl pomoci neúplným rodinám s dětmi tím, že na sebe převezme odpovědnost."

Petr Bohuňovský, Rychnov

„Sám platím alimenty bývalé partnerce, takže s tímhle nemám problém. Stát by podle mého názoru matkám v případě, že bývalý partner výživné neplatí, pomoci měl. Tyto ženy totiž často bývají bezmocné a každá koruna se jim v jejich špatné životní situaci opravdu hodí. Bylo by proto nejlepší, kdyby odpovědnost převzal stát a sám pak peníze od hříšníků vymáhal skrz úřady práce."

pí. Bártová, Rychnov nad Kněžnou

„Myslím si, že by stát výživné za nezodpovědné rodiče, kteří ho neplatí, řešit neměl. Stát by se měl spíše zaměřit na donucení těchto hříšníků pracovat a platit dle svých povinností. Stát pro nás – pro občany – dělá hrozně moc. Takže by neměl řešit věci za nezodpovědné rodiče takovýmto způsobem, sami otcové by se měli více snažit. Když chtějí mít děti, tak se pak musejí také starat."