„Říkáme tomu Meziříčská padesátka. Měli jsme vytyčenou trasu přibližně padesát metrů dlouhou, která vedla od hospody přes lávku až do řeky – tu museli přebrodit –  a zase zpět do cíle," prozradila předsedkyně sdružení Zuzana Luňáková.

Zajímavé, kromě lyží v létě, bylo i to, že závodníci museli mít alespoň část lyžařské výstroje nebo zimního oblečení. „Většinou se snažili ustrojit se nějak legračně," řekla Zuzana Luňáková.

Jel i tandem

Některé týmy jely dokonce tandem. „Lyžaři" byli rozděleni do dvou kategorií, muži a ženy. Kdo měl nejrychlejší čas, vyhrál.

„Nápad vznikl už před několika lety, seděli jsme a říkali jsme si, že když jsme mohli udělat  letní Vánoce, tak bychom mohli uspořádat i lyžařské závody v létě," dodala Zuzana Luňáková, která se rovněž soutěže zúčastnila.

Jedním z dalších odvážlivců byl i Josef Žďárek, který se přihlásil kvůli legraci, zábavě a také proto, aby udělal nějakou show pro lidi.

„Všichni se převlékneme do lyžařských převleků nebo do starších dobových obleků, aby byla sranda.

Během závodu se samozřejmě pijí alkoholické nápoje. Před ním musel každý závodník na zdravotnickou prohlídku, kde mu byl změřen tlak a tep," vysvětlil Josef Žďárek.