Přitom pneumokok může vyvolat zápal plic, meningitidu, otravu krve s možnými celoživotními následky a zhruba pětina případů onemocnění končí smrtí. Bakterie Streptococcus pneumoniae je nebezpečná zejména pro děti do dvou let a seniory. V Královehradeckém kraji loni čelilo velmi vážnému průběhu pneumokokové infekce podle Evy Beranové z Krajské hygienické stanice devětadvacet lidí a čtyři z nich zemřeli. V předchozím roce 2016 to bylo v Královéhradeckém kraji dvaadvacet pacientů, šesti přivodilo smrt.

„Pneumonie neboli zápal plic je jedno z nejzávažnějších respiračních onemocnění, které v ČR ročně postihne více než sto tisíc obyvatel, z nichž tři tisíce nemoci podlehnou. Jedním z nejčastějších původců je Streptococcus pneumoniae. Pro předcházení je velice důležitá prevence a v neposlední řadě i očkování především u rizikových skupin,“ upozorňuje přednosta plicní kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové František Salajka, který je zároveň krajským koordinátorem České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Očkováním lze riziko snížit, navíc je dětem a seniorům nad 65 let hradí zdravotní pojišťovna. U dětí je očkování hrazeno za podmínky, že jsou aplikovány všechny dávky základního schématu do 7. měsíce věku dítěte a jedna dávka přeočkování do 15 měsíců věku.

Protest proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi. Ilustrační foto
Stop Babišově vládě s komunisty