Hoaxy a neověřené zprávy
Jedním z velmi častých nešvarů, který se na internetu vyskytuje, je šíření poplašných, nebezpečných a zbytečných řetězových zpráv – hoaxů. Jako hoax můžeme také označit šířenou zprávu, která obsahuje nepřesné, zkreslující informace, účelově upravené polopravdy nebo směsku polopravd a lží. Stále však hoaxům mnoho lidí věří. Hoax se může týkat mnoha témat. Seznam těch nejčastějších „zpráv" najdete na hoax.cz.

Problémem je i sdílení neověřených zpráv. Může napáchat mnoho škod. Nejenže může poškodit skupinu i jednotlivce, ale také mění atmosféru ve společnosti. Když se ukáže, kde je pravda, je většinou pozdě, protože se tyto informace již nedostanou ke všem. A bohužel zprávy bez nádechu senzace už tolik lidí ani nezajímají. V poslední době je toto chování na internetu velmi časté – například v souvislosti s uprchlickou krizí (viz. sdílení domnělého citátu Jana Wericha).

V pondělí večer zažila obsluha kostelecké benzinové stanice opravdu nepříjemný zážitek, ze kterého si odnesla jak špatné vzpomínky, tak pohmožděniny. Zaměstnance pumpy napadl opilý Ukrajinec. Nejdřív na ně útočil slovně, pak přišly na řadu i kopance a pěsti. Před příjezdem policie se podařilo muže zpacifikovat. Předtím však několikrát udeřil do tváře prodavačku i jejího kolegu.

Na sociálních sítích se začal případ ihned řešit a vyvstala zajímavá otázka. Několik lidí totiž tvrdí, že policie přijela na místo pozdě, až za čtyřicet minut. Jenže policie říká opak – zasáhla necelé tři minuty od ohlášení. Kde je pravda? Podle svědka, který přijel k pumpě asi deset minut po ohlášení incidentu, byla již policie na místě. „Na benzince jsem byl ve 20.45 a policisté tam byli, bylo normálně otevřeno a vyšetřovali to," prozradil.

Není sám, kdo neví, proč se vynořily informace o pozdním příjezdu policistů na místo. Dobře informovaný zdroj Deníku, který je s čerpací stanicí spojený, prozradil, že tato tvrzení nechápe a nezakládají se na pravdě. Ačkoli se k události oficiálně vyjádřila i policie, na internetu o pozdním příjezdu hovořily desítky lidí a facebookový status, ve kterém se tato informace nachází sdílelo více než osm set uživatelů. Incident začal o půl deváté večer, kdy opilý cizinec na čerpací stanici přišel a začal slovně napadat obsluhu.

„Po jeho odchodu obsluha hlavní dveře do provozovny uzamkla. To se ale muži nelíbilo. Začal do nich kopat a pak vzal plastový kanystr s nemrznoucí směsí a hodil ho na dveře. Jeden ze zaměstnanců vyběhl, aby majetek firmy chránil. Podezřelý ho udeřil pěstí do hlavy. Další ze zaměstnankyň vyběhla kolegovi na pomoc, ale výtržník ji kopl do nohy a opakovaně i ji udeřil pěstí do obličeje. Mezitím se napadený zaměstnanec po úderu do hlavy vzpamatoval a útočníka přemohl a držel ho na zemi až do příjezdu policistů," prozradila tisková mluvčí policistů Alena Kacálková. Operační důstojník přijal oznámení na lince 158 ve 20:35. Kostelecká hlídka ihned vyrazila na místo události, kam dorazila necelé tři minuty po přijetí oznámení. „Podezřelý byl i po příjezdu mužů zákona vulgární a neuposlechl výzev zakročujících policistů, aby ležel nadále na zemi a nekladl odpor. Hlídka použila donucovací prostředky a agresora zajistila," dodala mluvčí Kacálková.

V posledních několika měsících již došlo k podobným internetovým obviněním policie – a to nejen té v okrese. Na internetu se nedávno šířila informace o skupině Afghánců, kteří měli mačetami ohrožovat nakupující v hradeckém Futuru. Tato událost se vůbec nezakládá na pravdě, přesto ji na facebooku sdílely stovky lidí a tvrdily, že se případ „ututlal". V létě se v Kostelci zase řešilo vymyšlené přepadení, kdy mladík obvinil uprchlíky z pobytového střediska z napadení a krádeže telefonu. Ačkoli někteří tvrdili, že svou výpověď odvolal pod nátlakem policie, nebyla to pravda. Sám mladík se doznal, že telefon ztratil a bál se přiznat rodičům. Policie navíc zjistila, že již jednou se zachoval stejným způsobem.