V Rychnově nad Kněžnou se v loňském roce podařilo vybrat téměř 40 kg papíru na obyvatele za rok. Zde totiž zavedli třídění odpadu před čtrnácti lety, lidé jsou už na to zvyklí.

„Nádoby mám dost často plné a nestačíme je vyvážet. Každý týden je musí objíždět svozové vozidlo a to něco stojí, i proto peníze, které za třídění dostaneme, dáváme zpět do odpadového hospodářství. Dokonce se to i kontroluje," řekla Hana Synková, vedoucí oddělení životního prostředí v Rychnově.
Kostelec nad Orlicí i Dobruška zaznamenaly hodnotu téměř 15 kg papíru. O tom, že lidé chtějí v Kostelci odpad třídit, svědčí fakt, že stále vznášejí požadavky na nové kontejnery. I zde však musí získané peníze za třídění vracet zpět do systému. Pokud by získali větší částku, než by využili, musí ji vrátit.

„Proto my raději přistavíme nové kontejnery nebo u nich necháme udělat zámkovou dlažbu," vysvětlila Marcela Černohorská, která má na starosti odpady a městskou zeleň ve městě.

Co se týká plastů, seřadila se všechna tři velká města v okrese mezi 10 a 15 kg na obyvatele a u barevného skla opět vede Rychnov. V Kostelci je naopak poměrně hodně vytříděného bílého skla.

„Ve srovnání třídění odpadů je Rychnov nad Kněžnou na 31. místě v kraji, Dobruška na 118. místě a Kostelec nad Orlicí na 160. místě," říká Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOMu, a dodává: „V Rychnově nad Kněžnou vytřídí skoro dvakrát tolik odpadů než v Kostelci nad Orlicí."

Nemusí se stydět

Ani Kostelec nebo Dobruška se ale nemusí stydět, neboť Královéhradecký kraj je pátý nejlepší v republice a laťka je tak zde velmi vysoko.

V Dobrušce se loňský rok podařilo vytřídit 104 tuny papíru, 71 tun skla a 79 tun plastu. „Za to jsme dostali kolem sedmi set tisíc korun. Ovšem peníze musíme vracet zpět, platíme z nich svoz, pronájem nádob a provoz sběrného dvora," uvedla Věra Šmídová, vedoucí oddělení životního prostředí v Dobrušce.

Rezervy ale stále existují. „V Dobrušce by bylo potřeba dovybavit sběrnou síť zhruba dvaceti kontejnery na čiré sklo. V Kostelci nad Orlicí by bylo dobré, zejména v okrajových částech města, doplnit sběrnou síť nádob o pytlový způsob," vypočítává Tomáš Pešek.

Nejvíce odpadů v okrese  vytřídí obce Říčky v O. h., Synkov-Slemeno,  Bartošovice v O. h. a Orlické Záhoří.  (sin, cis)