Panika rodičů je zatím zbytečná

Rodiče, kteří nestihli své dítko přihlásit na letní tábor, nemusí ještě věšet hlavu. Některé organizace stále hlásí volná místa a to i v prvním prázdninovém termínu.

„Je to tak. Přijímáme ještě přihlášky na Zálesácký tábor. Jedná se o dvoutýdenní pobyt ve stanech také s typickým puťákem,“ říká Martin Dusík z organizace Greenhorns.

Podobně na tom jsou i další organizace v okrese. V posledních letech spíše počet táborů klesá, a rodiče tak mají zúžený výběr. „Je to tím, že jsou na organizátory kladeny stále větší nároky. Dříve to bylo hlavně ze strany hygieny, nyní je to také ze strany rodičů, kteří požadují pro děti stále větší komfort,“ dodal Dusík.

Pokles zájmu o pobyty v přírodě zaznamenaly organizace a sdružení, která již mají dlouholetou tradici. „Každým rokem tábory ubývají, teď do toho ještě zasáhla vlna ekonomické krize. Je to problém. V tomto směru by měli zapracovat rodiče a vyhnat děti od počítačů a z heren. Každému čtrnáctidenní pobyt jen prospěje,“ uvedl Jaroslav Sommer z táborového sdružení Eldorádo, které má více než patnáctiletou historii.

„Mohu porovnávat. Dětí se hlásí čím dál méně. Třeba letos máme ještě pořád volná místa. To příliš nepamatuji,“ poznamenal Sommer. Pokud chtějí rodiče dát své ratolesti na tábor, musejí počítat s několikatisícovou částkou. „V Královéhradeckém kraji pořádáme třiadvacet, většinou stanových táborů, z nichž některé jsou stále volné. Průměrná cena na dvoutýdenní pobyt se pohybuje kolem tří tisíc,“ popisuje situaci Ivana Vejvodová z organizace Pionýr.

Chatové tábory nebo ty, kde jsou děti ubytované v pevných budovách, přijdou rodiče průměrně na 3500 až 4000 korun. Záleží však také na programu. V posledních letech se snaží organizátoři držet jednoho tématu, které celý tábor protíná. V jeho duchu se poté odehrávají jednotlivé hry či soutěže. Výjimkou nejsou ani speciální pobyty s vojenským výcvikem, výukou jazyků, tanců či jízdy na koních.

Některá sdružení z hradeckého regionu mají stále několik volných míst. Mezi nimi jsou kupříkladu:

Greenhorns

Zálesácký, stanový – 28. 6. – 11. 7. , cena 3450, sourozenci 2950
Pohádkový, budova – 9. 8. – 22. 8., cena 3450, sourozenci 2950
Sdružení Eldorádo

Divoký západ, chatky – 1. 7. – 14. 7., cena 3500
Pionýr – Krajská organizace má sedm volných táborů – ceny od 2800 do 3600, většinou stanové, seznam na stránkách organizace
Dům dětí a mládeže HK

Putovní vodácký, stany – 27. 6. – 11. 7., cena 3400
Putovní vodácký, stany – 11. 7. – 25. 7., cena 2500
Oddíl Agama

Top secret, vojenský stanový – 18. 7. – 1. 8., cena 3300
Kometa

klasický, chatky – 1. 8. – 15. 8., cena 3680
Český červený kříž

Tábor Rubikon, ozdravný, sruby – 18. 7. – 1. 8., cena 3900
Junák – některé z krajských oddílů nabízejí volná místa, ceny za třítýdenní pobyt se pohybují od 2400 do 3600, většinou stanové, seznam na stránkách organizace