Ve středu započal očekávaný přesun 24. základny dopravního letectva z pražských Kbel do Pardubic. Od pondělí 17. srpna bude na pardubickém letišti opět vykonávat veškeré operace, včetně charterových letů CK Volareza.

Pardubice přivítají osmnáct letadel

Podle našich informací se v nejbližších dnech do Pardubic slétne celkem osmnáct dopravních a transportních letadel. „Půjde o dva stroje typu YAK - 40, dva Airbusy A 319, pět AN - 26, jeden CL - 601 a osm L - 410,“ uvádí webová stránka Pardubice Airport Spotters Web.
Pardubické letiště je na podobný provoz zvyklé, a tak se prý nedají očekávat nějaké závažnější komplikace. O pozemní podporu se postará obsluha kbelské základny, která funguje nezávisle na té pardubické. „Zkoordinovali jsme činnost tak, abychom si vzájemně nevadili,“ potvrdil našemu Deníku Jan Andrlík, ředitel společnosti EBA a.s., která pardubické letiště provozuje.

Důvodem přesunu letadel z Prahy je oprava kbelské dráhy. Ta byla původně naplánována na tři měsíce. Vše ale údajně nasvědčuje tomu, že si zde stroje z kbelské základny svůj dočasný azyl prodlouží. „Zatím to vypadá, že zde letadla z Kbel zůstanou asi do konce listopadu,“ řekla našemu Deníku mluvčí vojenského letiště v Pardubicích Iva Machová.

Spolu s osmnácti letadly by se do Pardubic mělo přesunout i technické zázemí s obsluhou. Speciálně pro Airbusy A 319 budou například přivezeny i nástupní schody a další pozemní zařízení.

Pardubicím s touto transakcí zřejmě přibude další cestovní kancelář, která bude turisty vozit za sluníčkem. Podle informací Deníku bude údajně CK Volareza létat z Pardubic do turecké Antalye, tuniského Monastiru, tureckého Izmiru a chorvatského Splitu.