Přesto se náhradní možnost rýsuje a v roce 2014 by už případně mohli ordinovat v novém. Místní firma se rozhodla, že si to vezme na starost, a již nyní plánuje vybudovat novou polikliniku.

Šatlava nedopadla

„My jako město investorem nebudeme, protože nedopadla rekonstrukce bývalé šatlavy, ze které jsme chtěli udělat zdravotnické zařízení. Nepodařilo se nám totiž získat žádnou dotaci z Evropské unie. Ale když firma přišla s podnikatelským záměrem vybudovat nové ordinace, tak nám tím hodně pomohla. Jinak bychom doktorům samozřejmě museli sehnat něco jiného," uvedl Jiří Bartoš, starosta Kostelce nad Orlicí.

Podle něho však zatím není jasné, zda tomu tak určitě bude. Záležet to může i na tom, zda firma získá úvěr. Pokud by se ale poliklinika opravdu stavět začala, je podle starosty reálné, že se všechny práce stihnou do roka, aby doktoři mohli v ordinování plynule navázat.

Přestože se na projektu město finančně podílet nebude, má možnost se k některým záležitostem vyjádřit. „Například jsme navrhli, které lékaře by do nové polikliniky mohli pozvat, a také se budeme asi podílet na venkovní úpravě, parkování a podobně. Takže město úplně mimo hru není," vysvětlil Jiří Bartoš s tím, že smlouva končí pouze lékařům v ulici Komenského.

V Kostelci jsou totiž ještě další doktoři v městských zařízeních, těm ale žádná smlouva nekončí. „Může se však stát, že město bude jejich prostory využívat k něčemu jinému a těmto lékařům bude také nabídnuta ordinace nebo prostor v novém areálu," přiznal starosta.

Jednou z těch, které příští rok čeká „vyhazov" je i Jaroslava Boháčová, která provozuje ordinaci praktické lékařky pro dospělé. „Ve čtvrtek mám domluvenou schůzku se správcem budovy, takže se možná něco nového dozvím. Už jsme ale měli jednání se starostou, který se v této věci dost angažuje a snaží se projekt výstavby nové polikliniky podporovat," řekla doktorka, která by stěhování uvítala.

Nové a lepší

Jednalo by se totiž o prostory, které by vyhovovaly i starším občanům, byly by bezbariérové a hlavně v centru. Město by také mělo zdravotnické zařízení, kde by byly ordinace lékařů pohromadě.

„Pro nás to bude určitě změna k lepšímu. Ta myšlenka je výborná a myslím si, že jak my, tak i pacienti z toho budeme těžit," dodala Jaroslava Boháčová.

Proč se musí stěhovat a jaké jsou varianty?

• Objekt, ve kterém nyní lékaři ordinují, propadl státu.

• Jelikož doktorům nájemní smlouva vyprší k 31. prosinci 2013, musí se do této doby vystěhovat.

• První variantou na zřízení nového zdravotnického zařízení byla rekonstrukce obecní šatlavy, na kterou se však městu nepodařilo získat potřebnou dotaci.

• V současné době je varianta jenom jedna. Místní firma přiznala svůj podnikatelský záměr postavit novou polikliniku za stravovacím pavilonem v Masarykově ulici.