Ne vždy se daří jim čelit současnou konvenční medicínou a často i ta nejlepší vyhlídka spočívá jen ve zmírnění jejich průběhu. Pacientům, jimž dosavadní snahy lékařů nepřinesly kýženou úlevu, se nabízí možnost vyzkoušet léčbu s pomocí lékařského výzkumu. Zájemci o ni přitom nemusí vážit cestu přes půl republiky, protože tuto metodu nabízí i pracoviště na rychnovské poliklinice. 

„Klinické hodnocení se podílí na zavádění nových léčebných postupů do praxe. Jde o experimentální léčbu a lékařský výzkum zároveň,“ uvedl Ladislav Pazdera, lékař z nestátního zdravotnického zařízení CTC v Rychnově nad Kněžnou.

Pacienti se rozhodně nemusí obávat, že by se dostali do role pokusných králíků. Léčebné látky již byly řádně otestovány a cílem výzkumu je tak ověřit jejich přínos v praxi. Navíc jsou pacienti pod dohledem řady odborných institucí. Nikdo jim také neubírá možnost kdykoliv léčbu přerušit. To se však stává jen v ojedinělých případech.

Ucházet o ni se naopak může každý i bez doporučení. Ne každému je však vyhověno. „Do klinického hodnocení se zařazují nemocní, kteří nejsou se svou dosavadní léčbou spokojeni nebo se jejich stav dlouhodobě nelepší. Musí projít řadou vyšetření a hodnocení, která rozhodnou o vhodnosti léčby,“ řekl Stanislav Trenz, lékař ze stejného zařízení.

Velká část klinických hodnocení je věnována Alzheimerově chorobě a dalším neurologickým onemocněním. Ty jsou již nyní celosvětovým problémem a jejich zastoupení v populaci bude bezpochyby dále stoupat. „S každou dekádou přibývá pacientů s diagnostikou demence,“ upozornil na závažný trend Ladislav Pazdera.

Přes její rozšíření v současné populaci je stále okolo Alzheimerovy choroby většina otázek nezodpovězená. Nemoc je nevyléčitelná a jediné, oč je možné se pokusit, je zmírnění a zpomalení jejího průběhu. Přes fatální důsledky je podle lékařů včasná diagnostika velice důležitá.

„Většina lidí tuto problematiku podceňuje. Pokud je něco bolí, zajdou k lékaři, ale když pozorují zhoršování své paměti, odkládají problém řadu let,“ definoval jeden z problémů neurolog Ladislav Pazdera.

K příznakům této nemoci patří postupné zhoršování paměti a změna chování. Často tak na problém upozorní okolí nemocného. Přesto, že v současnosti není možné nemoc vyléčit, při včasné diagnostice a nasazení léků lze pacientovi prodloužit život o řadu let, po která nebude odkázán na pomoc okolí.

Klinické hodnocení se však neomezuje pouze na toto onemocnění. Nové léčebné postupy se vytváří také pro metabolická onemocnění nebo epilepsii. Důležitým faktorem tohoto výzkumu je fakt, že není hrazen prostřednictvím veřejného zdravotního pojištění ani státního rozpočtu. Je součástí celosvětového výzkumu, jenž je financován největšími subjekty farmaceutického průmyslu. To mu dává nesrovnatelné možnosti.

Člověk zapojený do některého z programů klinického hodnocení tak nejen že nic neplatí, ale je mu i hrazeno cestovné. V současnosti pracuje rychnovské středisko s 60 pacienty, kteří se dostavují na vizitu přibližně jednou měsíčně. Na zítra pak připravilo k problematice demence přednášku jednoho z předních odborníků, která začíná v 18 hodin v malém sále Pelclova divadla.

Co je to Alzheimer a jaká je léčba

Jde o neurodegenerativní onemocnění mozku, při němž dochází k postupné demenci.

Způsobuje ji rozpad nervových vláken a buněk.

Na celém světě trpí touto chorobou desítky milionů lidí.

Současná medicína nedokáže nemoc vyléčit, pouze zpomalit její postup.

Při včasné diagnoze lze prodloužit aktivní život o několik let.

Mnohem více o této problematice se dozvědí účastníci zítřejší přednášky doktora Jiřího Matušky, předního odborníka na diagnostiku a léčbu demencí. Přednáška, která začíná v 18 hodin v malém sále Pelclova divadla v Rychnově nad Kněžnou, je určena nejen pro seniory ale také pro jejich rodiny.