Pokud musíte vyjet na vozovku pokrytou sněhem nebo ledem, buďte opatrní. Odborníci radí: „Dojde-li při jízdě ke smyku, nikdy nebrzděte!"

Základní pravidla
Pokud auto dostane smyk, hlavně nikdy nebrzděte.
Při smyku stočte kola na stranu.
V zimních měsících dodržujte dvojnásobnou vzdálenost od vozidla před vámi.
V zimě je důležitá pomalá jízda po mostech a lesních úsecích. Tato místa často namrzají.
Poslouchejte před výjezdem dopravní vysílání, předpovědi jako „mrznoucí mrholení", „vpád mrazivého vzduchu" či „husté sněžení" signalizují vždy nebezpečí. Zvažte nutnost cesty.
Nepodceňujte pravidelné servisní prohlídky, kde vám provedou například kontrolu brzd či pneumatik.

Na co si dát pozor
V případě smyku předních kol u vozu s předním pohonem sešlápněte spojku, abyste vyřadili ze záběru motor (u automatické převodovky zařaďte polohu neutrál), a stočte přední kola do směru, kterým chcete jet.

Při smyku zadních kol stočte přední kola na tu stranu, kam se pohybuje zadní část vozu. Při jízdě v zimních podmínkách je nutné dodržovat alespoň dvojnásobnou vzdálenost od vozidla před vámi, než je obvyklé. Brzdná dráha automobilu na zledovatělém povrchu může být až desetinásobná.

Obzvlášť nebezpečné jsou v zimě mosty, lesní úseky, vrcholy kopců a úseky podél vody. Tady musíme počítat s námrazou, i když je momentálně teplota nad bodem mrazu, právě tak jako na promrzlém dláždění. Nejen sníh a led, ale i voda nám může připravit v chladném ročním období horké chvíle. Může totiž dojít k aquaplaningu.
Vyvarujte se náhlých manévrů, klidná a plynulá neagresivní jízda je na kluzkém povrchu nejlepším řešením.