Konkrétně potrápila znalost historických reálií, kdy jsme hledali datum bitvy u Hradce Králové, známé také jako bitva u Chlumu. Dalo se předpokládat, že hejtman Jiří Štěpán, který vystudoval historii, v této odpovědi chybovat nebude. Správně – 3. 7. 1866 – nakonec odpověděl jako jediný.

Silničáři musí nové výmoly ve velkém odstraňovat. Ilustrační foto.
Řešte především dopravu, vzkazují budoucím hejtmanům lidé

Hned trojice dalších účastníků kvízu se sekla o necelá dvě století a rozhodla se vsadit na stejný letopočet 1688 (Pavel Bulíček, Aleš Cabicar, Jaromír Dědeček). Že by shoda náhod? Atmosféra však byla uvolněná, o nic nešlo a jak se zdá, vzájemné inspiraci se kandidáti nebránili. Možná se tu začala rodit i budoucí spolupráce?

Například všichni se shodli, že v Jaroměři se stékají řeky Labe a Metuje, a všichni svorně opomenuli řeku Úpu.

Kandidáti na hejtmana v Královéhradeckém kraji na návštěvě zámku v Kostelci nad Orlicí
OBRAZEM: Debata na zámku. Kandidáty na hejtmana přivítal Kinský

Na druhé straně u počtu členů krajského zastupitelstva (správně 45) padla jen jedna chybná odpověď, a to v podání podnikatele Jaromíra Dědečka, který zapsal číslo 15.

Dalo se předpokládat, že ve znalostech kraje zabodují především lídři kandidátek, kteří působí ve vedení kraje, a mají tak jistou výhodu. To nakonec potvrdil současný hejtman Jiří Štěpán, kterému se vedlo nejlépe a z celkem 16 možných bodů získal 14.

Vůz policie - ilustrační foto.
Seniorka nalítla falešnému operátorovi. Dala mu přístupové údaje k účtu

Nejméně úspěšný ve svých odpovědích byl Pavel Bulíček (32 let), což nepřekvapilo i vzhledem k tomu, že je ze všech kandidátů na hejtmana nejmladší a členem krajského zastupitelstva nikdy nebyl (7 bodů).

Pořadí a počet získaných bodů

1. Jiří Štěpán (ČSSD) 14
2.-3. Aleš Cabicar (TOP 09), Martin Červíček (ODS) 12
4. Martin Machů (KDÚ-ČSL)11
5. Jaromír Dědeček (ANO) 10
6. Pavel Bulíček (Piráti) 7