Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchařka: „Lidé se až diví, co vše vaříme“

Dobruška - Děti navštěvující školní jídelnu v dobrušské Pulické ulici si dnes pochutnávají třeba i na langoších nebo lasagních

4.9.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv VLP

 Začátek nového školního roku vyhlížela i Vlasta Dvořáčková, která pracuje jako hlavní kuchařka v dobrušské školní jídelně v Pulické ulici. Podle vlastních slov se na něj docela těšila, přestože letní dovolená přišla vhod.  Práce jí i jejím kolegyním ale začala už před dvěma týdny.

„Posledních čtrnáct dnů prázdnin již normálně docházíme na sedmou hodinu do práce. Je potřeba vše připravit, uklidit kuchyň i jídelnu, zkontrolovat všechno náčiní a dostatečně se zásobit," řekla Vlasta Dvořáčková.

Během této doby se musí najít čas i na přípravu jídelníčku, který je znám vždy na tři týdny dopředu. Na tom se podílí celý kolektiv a následně musí vše schválit ještě vedoucí jídelny.

První školní den zde ale vařili „pouze" 50 obědů pro pedagogický sbor a další strávníky  docházející  z okolí. Ti si tak mohli pochutnat na pórkové polévce s vejcem a frankfurtské pečeni s rýží.

„Dětem vaříme až od úterý, kdy je na jídelníčku oblíbené rizoto s vepřovým masem a sypané sýrem. Od čtvrtka už bude obvyklý výběr ze dvou jídel. Nyní bychom ještě nevěděli, kolik porcí u jakého jídla uvařit, protože děti se na obědy stále přihlašují," řekla dále kuchařka.

Sama dobře ví, že ne všechno dětem chutná, ale jídelníček zkrátka musí být pestrý. Mezi  nejoblíbenější jídla patří rajská či svíčková omáčka, řízky nebo dukátové buchtičky. Menší nadšení naopak vzbuzují luštěniny a také ryby. Dětské preference prý silně ovlivňují návyky na „fastfoodovou" stravu, kterou znají z řetězců rychlého občerstvení.

„Děti dnes více vyhledávají smažená a kořeněná jídla. My jim dnes děláme třeba i langoše, ale nemůže to být příliš často. Jinak vaříme prakticky všechno. Hodně oblíbené jsou u nás lasagne. Lidé, kteří k nám zavítají poprvé, bývají hodně překvapení z toho, co vše dnes dětem vaříme," uzavřela Vlasta Dvořáčková.

Autor: Michal Friček

4.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Neštěstí na Pražské. Pod koly kamionu zemřela žena
14

Neštěstí na Pražské. Pod koly kamionu zemřela žena

Obrovskou historii má hornictví na Žacléřsku, uhlí se tam dolovalo 422 let.  Jeho dějiny popsal Jiří Mauer.
23

Z hornické bašty je skanzen

Továrna na sníh už chrlí zásoby na Černé hoře

Královéhradecko, Janské Lázně - SkiResort se připravuje na zimní sezonu, kterou chce zahájit v polovině listopadu.

Anketa Deníku: Proč jdu letos volit?

Královéhradecký kraj - Zeptali jsme se: Jdete letos volit a proč?

Vítězný tým Ruce v bok byl suverénní, neztratil ani bod

Rychnov nad Kněžnou - Rychnovští Sokolové uspořádali nohejbalový turnaj trojic.

Řidiči si oddychnou. Do Úprkovy ulice se vrátí auta již příští úterý

Hradec Králové - O měsíc dříve, než bylo původně v plánu, se vrátí automobilová i autobusová doprava na opravenou Úprkovu ulici v Malšovicích.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení