Různé odrůdy jablek se od sebe v mnohém liší. Jakou jabloň tedy přidat do sadu? Poradit budou moci již brzy častolovičtí zahrádkáři, kteří opět po roce v sobotu uspořádali degustaci jablek.

Ochutnávaly se jak staré, ale stále dobré odrůdy – například Ontario, Boskoopské, Idared, Zvonkovo, tak i ze současně pěstovaných, například Rubín, Šampion, Melrose, Bohemia a další – tak nové rezistentní odrůdy, které se začínají na našich zahrádkách pěstovat.

Porovnávali staré 
a nové odrůdy

„Celá degustace byla v podstatě přehlídkou a porovnáním starých a nových odrůd, z kterých vyjde určitý výsledek a pro zahrádkáře rada, co by se mělo na našich zahrádkách v podmínkách Podorlicka pěstovat," prozradil za zahrádkáře Josef Helmich.

Hodnotili hned několik faktorů

Ochutnávalo se dvaatřicet druhů jablek, které byly uskladněny v kamenném sklepě. Počasí zahrádkáře potrápilo, teplota ve sklepě se držela kolem deseti stupňů, což není ideální. Nakonec však dopadlo vše dobře a v sobotu se degustace zúčastnilo více než třicet lidí, přijeli zahrádkáři z celého okresu.
Hodnotili vůni jablka, jeho slupku, ale také celkový dojem a chuť a bylo vidět, že se svého úkolu zhostili s velkou zodpovědností.

O výsledcích degustace budeme informovat.