Hlouběji do kapsy musí sáhnout i soukromý zemědělec z Valdova. Pokud nechce přijít o svůj dobytek, musí krmivo i podestýlku draze nakupovat. „Balík sena za 2,5 tisíce, slámu za 750 korun. Držíme se tak tak nad vodou,“ posteskl si chovatel, který už před Vánoci přistoupil k nejkrajnějšímu řešení. Některé kusy z chovu dal předčasně na jatka.

Farmáři tak mají velké ztráty jednak z nákupu krmiva, dále pak z prodej kusů, které nedosáhnou potřebné váhy. Dalším problémem jsou divoká prasata. Ničí louky a způsobují pěstitelům další ztráty.

„Vloni jsem měl louky zruchané desetkrát, roste tam akorát jitrocel, žádná tráva. Liška nám zase sežrala slepice, “ sčítá škody, o kterých jednal s myslivci i správci krkonošského parku. Odškodnění se nedočkal.

„To by nás musel ohrožovat medvěd nebo alespoň vlk, aby nám stát něco zaplatil,“ strefuje se do státní správy.

Dobře na tom není ani dlouholetý farmář z Jičínska Karel Stříbrný. Tráva na senáž nenarostla, a tak u Stříbrných nyní senážují pro dobytek i ozimou pšenici. „Zimu jsme přežili, i když jsme něco málo nakoupili. Nemáme slámu,“ přiznává chovatel holštýnského stáda. „Je potřeba voda, zatím se ale nic neděje, kusy vybíjet nebudeme,“ konstatuje po zralé úvaze.

Jak ven ze začarovaného kruhu?

„Vodu a chleba zatím máme, tak to musíme brát s humorem. Naděje umírá poslední,“ vštěpuje nám Stříbrný svůj pohled na věc. Jako senior stále aktivně pracuje. „Není čas na důchod,“ krčí rameny.

Další z farmářů poukazuje: „Trávy je opravdu málo, je to bída, ale sklidit ji musíme, začíná stárnout a tím ztrácet důležité živiny. “

Tlak ze strany chovatelů narůstá i na Jatkách Jezdinských ve Žlunicích. „Situace se od podzimu nezměnila. Hovězího je nadbytek. Farmáři nás téměř prosí, abychom od nich zvířata koupili. My je můžeme zabít, ale nemáme kam maso prodat,“ poukazuje na patovou situaci majitel jatek. Hovězí kusy jsou menší, do šesti set kilo. Ztráta pro chovatele je i tři tisíce korun na jednom zvířeti. Stejně se nabídky ze stran chovatelů navyšují.

„Nejhorší je odbyt mladých jaloviček a býčků. Na ně máme pořadník. Maso nikdo nechce a až se o prázdninách zavřou školní jídelny, tak nevím, co budeme dělat,“ přiznává zoufalý zpracovatel.

Ředitelka Regionální agrární komory v Hradci Králové Hana Pisarčíková slova zemědělců jen potvrzuje.

„Problémy s nedostatky krmiva narůstají. Snažíme se zprostředkovat kontakty mezi členy komory, kteří mají přebytky na prodej a s těmi, kteří něco potřebují,“ popisuje pomoc, které je bohužel už jen jako šafránu. Ředitelka hodnotí situaci jako velmi špatnou.

„Neprší, nebylo dost sněhu, nedoplnily se zásoby podzemních vod takže i duben byl suchý a dá se očekávat, že letos ta situace nebude dobrá,“ analyzuje Pisarčíková výhled na léto.