Je to netradiční disciplína, která byla zahájena v roce 2013 za pomoci Českého svazu chovatelů Rychnov nad Kněžnou a rychnovského Déčka. V současné době čítá spolek Králičího hopu 18 dětí a 4 dospělé osoby.
„V loňském roce jsme začali dosahovat dosti výrazných úspěchů a to především v republikových soutěžích, kdy se často na stupních vítězů střídala Lucie Barvířová s Filipem Ungrádem," prozrazuje úspěchy v králičím hopsání Martina Bernardová, jedna z vedoucích netradičního kroužku

Ona sama se této disciplíně také věnuje, přivezla například třetí místo z mistrovství republiky 2014 v Chotěboři a páté místo z mistrovství Evropy ve švýcarském Sempachu, které se konalo na přelomu ledna 2015 a patří také k velkému úspěchu rychnovského Králičího hopu.
V současné době můžete vyzkoušet dva kroužky. „Začínající hopáci" trénují ve čtvrtek v Hopsálku Déčka a kroužek „pokročilých hopáků" je dvakrát týdně, děti trénují v sálu domu chovatelů naproti pivovaru v úterý a ve čtvrtek. „Pro letošek chystáme spoustu akcí, jako jsou závody, předváděcí akce, soustředění anebo letní tábor pro děti a jejich králíčky," dodává Martina Bernardová.

Nejbližší veřejnou akcí kam vás Králičí hop Rychnov nad Kněžnou srdečně zve, jsou závody Velikonoční neděle s Králičím hopem 2015, které se konají 5. dubna 2015 od devíti hodin ve Společenském centru v Rychnově nad Kněžnou. Uvidíte nejen začínající hopáky a hopandy z celé České republiky, ale i ze Slovenska, a mezi startujícími budou také mistři republiky a čerství mistři Evropy z roku 2015.
Závodit bude okolo 80 králíků, takže se bude po celý den na co dívat.
Více informací můžete najít na webu www.kralicihopRK.blogspot.cz.
Část vstupného, které činí pro dospělé 40 korun a pro děti 20 korun, náš spolek věnuje na podporu obětavé práce domácího hospice Setkání z Rychnova.