Krakonošova zahrádka v horní části Úpské jámy v Krkonoších patří k chráněným lokalitám s mimořádně bohatou flórou a faunou. Krakonošovy zahrádky by přitom mohly přibývat i na dalších místech nejen v Krkonoších, a to díky stejnojmenné grantové výzvě, se kterou přichází Nadační fond Škoda Auto. Určená je městům, obcím, příspěvkovým organizacím, spolkům, ústavům, nadacím a nadačním fondům, obecně prospěšným společnostem, církvím nebo školám z Mladoboleslavska, Rychnovska, Vrchlabska a Jilemnicka. Až do 28. února mohou žádat o finanční příspěvek do výše až čtvrt milionu korun na podporu projektů zabývajících se celkovou obnovou ekosystémů právě na území těchto regionů.

Podle ředitele Nadačního fondu Škoda Auto Ladislava Kučery má výzva podpořit výstavbu biotopů a realizaci prvků, které k přírodní rozmanitosti přispívají, jako jsou záhony, tůně či včelíny. "Rádi bychom viděli také projekty zaměřené na zadržování vody v krajině, plnění protierozních funkcí, čištění a renovaci vodních ploch, sběr a využití dešťové vody, nebo budování naučných stezek,“ dodává.

Přijetí projektů do grantové výzvy Krakonošovy zahrádky je podmíněno jejich uskutečněním výhradně na zmíněných územích a finanční příspěvek je vázán dokončením projektu do 31. prosince letošního roku.

„Péče o přírodu, která nás obklopuje, je velice důležitá. Nejde jen o vzácné a ohrožené druhy rostlin a živočichů, o které mimo jiné pečujeme v Krkonošském národním parku. Jedná se rovněž o tisíce dalších, pro většinu bezejmenných, druhů bylin, travin, brouků a bezobratlých živočichů, které představují právě onu žádanou biodiverzitu,“ říká Robin Böhnisch, ředitel Správy Krkonošského národního parku, která bude jedním ze členů hodnotící komise.

Žádosti o grant lze podávat výhradně elektronicky prostřednictvím on-line systému dostupného na webové adrese www.nfsa.grantys.cz.