„Cena Zlatý kolovrat je udělována tvůrcům v oborech tradičních lidových řemesel a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj," řekl hejtman Jiří Štěpán, který ceny předával.

Krajkářka Jaroslava Jedlinská z Merklovic se s výrobou paličkované krajky seznámila již v dětství a v průběhu let realizovala návrhy řady významných výtvarnic z tuzemska i zahraničí. Paličkuje také jemné tradiční vláčkové krajky.

Umělecký kovolitec Jindřich Janeček z Merklovic se vyučil slévačem. Ve své domácí peci se postupně dostal až k odlévání z bronzu. Mezi jeho nejvýznamnější práce patří orlice a plastika na památníku na Chlumu, pamětní deska věnovaná Janu Nepomuckému pro Vyšehradskou kapitulu či replika sochy Krakonoše pro náměstí v Trutnově.

Zvonař a kovolitec Jan Šeda z Deštného v Orlických horách se učil u starých slévačů v podhůří Orlických hor v tehdy četných místních slévárnách. Od roku 1990 vyráběl zvonky i velké zvony v dílně v Kostelci, kterou později převzal jeho syn. Nyní působí Jan Šeda v Deštném, kde se svou ženou vybudoval hrnčířský a zvonařský ateliér.