Hospůdky, kde nejsou popelníky, si ale na úbytek štamgastů právě kvůli nekouření nestěžují. Nepociťují odliv zákazníků. Jedním z takových příkladů je restaurace Kuželna v Solnici.


Žádné popelníky


„Jsme nekuřáckým zařízením, ovšem ti, kteří si cigaretu neodpustí, mají vyhrazený prostor, vestibul. Zákaz kouření si zákazníci většinou chválí. To, že jsou nuceni opustit kvůli kouření místo od stolu znamená, že místo patnácti si za celý večer dají například jenom pět. Navíc i kuřáci samotní si chválí, že jsou v čistém prostředí. Pro mě to znamená, že nemusím vysypávat popelníky, nemám propálené ubrusy. Také tu máme videoprojekci. Jde o techniku, která naprosto zbytečně trpí v zakouřeném prostředí,“ vyjádřil se k problematice Rostislav Janoušek a přiznal, že i on sám je kuřák.


„Když se znovu otevřela zdejší Kuželna, začal jsem sem s kamarády chodit na pivo. Jsem sice kuřák, ale vyhovuje mi to tu. Když chci jít na cigaretu, zajdu si do vestibulu. Vykouřím samozřejmě méně. Navíc, když se vracím domů, nemám věci načichlé kouřem. To mi vadí i jako člověku, který kouří,“ prozradil další pravidelný štamgast Jan Valšínek. Do restaurace s ním chodí další jeho kamarád, který je naopak zapřísáhlým nekuřákem. „Když jsem byl malý, taťka byl silný kuřák a doma se kouřilo snad úplně všude. Pak s tím otec ze dne na den praštil, ale ve mně negativní postoj k cigaretovému dýmu zůstal. Kuželna mi naprosto vyhovuje. Pivo mám rád, ale sedět v zakouřeném doslova nesnáším,“ svěřil se Deníku Jiří Ešpandr.


Vždy se kouřilo


Kouřím snad od svých čtrnácti let. Je mi dvaašedesát a nehodlám své zvyky měnit. V hospodách se vždycky kouřilo, a teď se stále vymýšlí, jak kuřákům znepříjemnit život. Stačí, že nám kuřivo stále zdražují,“ rozčiloval se Jindřich Beneš z Rychnova nad Kněžnou.
Rodiče s dětmi vítají restaurace, kde se nekouří. „Netaháme samozřejmě děti po hospodách. Je však řada příležitostí, kdy je bereme na pohár. Jde o narozeniny, svátky, vysvědčení a další. Tady v Rychnově chodíme do Pohádky. Je to stylové a vhodné pro děti,“ vysvětluje Jitka Tošovská z Rychnova n. K., proč vyhledává nekuřácké restaurace.

Přestože trend směřuje k tomu, aby vznikalo více nekuřáckých restauračních zařízení, na Rychnovsku stále v drtivé většině převládají podniky, kde nejsou kuřáci omezováni. Většina restaurací však respektuje dobu obědů, kdy se v zařízeních nekouří. Tam, kde to prostory dovolují, jsou dvě části. Jedna pro kuřáky a druhá pro ty, jež nemusí sedět v dýmu.