S přispěním Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a firem z našeho regionu PZP HEATING Dobré a A-Z Chlazení Hradec Králové – Piletice se uskutečnil nákup sestav zařízení.
Všem třem zástupcům patří velký dík.

Jednalo se například o multisplitové klimatizační zařízení Daikin s dvěma vnitřními jednotkami a wi-fi adaptérem umožňující ovládat jednotku odkudkoli pomocí smartphonu nebo tabletu a zařízení v provedení chladírny s možností názorné ukázky diagnostikace závad jak v chladírenské, tak i v elektrické části okruhu a tak dále.
Na výrobě a vlastní montáži učebních pomůcek se podíleli samotní žáci.

Nejcennější investicí je kompaktní tepelné čerpadlo systému vzduch-voda s předřazeným výměníkem do otopného systému s více otopnými okruhy (ohřev TUV, rekuperace tepla, podlahové a radiátorové vytápění), které předvádí reálnou ukázka zapojení v rodinném domě. K tomuto kompaktu tepelného čerpadla dostává škola také výukový modul s možností diagnosticky řešit nasimulované závady.
Na této zakázce se podílí samotný výrobce PZP HEATING Dobré zajímavou cenou a pomocí při montáži sestavy. Je skvělé, že firma z regionu pomáhá chladírenské škole a jen doufejme, že i my pomůžeme na oplátku kvalitními žáky.

Doufáme, že sdružená jednotka (systém velkého chlazení), která je v jednání a naší škole chybí, brzy přibude také k výbavě.
Nová zařízení přispějí ke zkvalitnění výuky a navození reálných situací z odborné praxe. Zároveň představí obor široké veřejnosti při středoškolských výstavách, dnech otevřených dveří atd.
Video z odborných učeben a práce žáků Středního odborného učiliště chladicí a klimatizační techniky můžete nalézt na internet. stránkách: www.szeskostelec.cz.
(ph)