„Radši opravte chodníky," zní z úst jedněch. „Důstojné místo pro pořádání kulturních akcí potřebujeme," tvrdí druzí.

V nejbližší době se však „Rabák" opravy nedočká. Podle vedoucího odboru správy majetku města Oldřicha Pavelky je projekt připravovaný dlouhodobě. „Zatím nevím o žádném přesném harmonogramu. Není podepsána smlouva se zhotovitelem. Ještě letos se jistě opravovat nezačne," prozradil úředník.

Místní vybírali 
ze čtyř variant

Je tedy velmi pravděpodobné, že v horizontu několika příštích měsíců žádné změny nenastanou. Přitom před rokem a půl ještě bývalé vedení města tvrdilo, že se s opravou začne již letos.

Loni v létě měli obyvatelé Kostelce možnost vybírat mezi čtyřmi podobami kulturního domu, vypracovány byly čtyři studie. Ty počítaly jak s úpravou vnitřních dispozic budovy, tak s úpravou okolního prostranství. Kulturní dům by totiž měl mít bezbariérový vstup. Oprava měla být rozdělena do tří etap, a to kvůli financím. Odhadovaná cena se pohybovala mezi patnácti a dvaceti miliony korun a Kostelec ji měl platit z vlastní kasy.

Někteří chtějí radši nové chodníky

Zda je oprava Rabštejna prioritou pro stávající vedení města a kdy by se s ní mohlo začít, se Rychnovskému deníku bohužel do uzávěrky nepodařilo zjistit, bude se však snažit informaci doplnit. Jak však již bylo zmíněno, je jisté, že se současné vedení nezavděčí všem.

Podle některých je potřeba nejdříve investovat jinde. „Opravil bych chodníky na náměstí – hlavně od prodejny Orlice až k lidovce. Pak silnici od kostela sv. Jiří přes ulici Na Lávkách až k dolů k auto Kelly, včetně rozpadající se zdi na konci Lávek, která drží celý svah tržnice a již ho dlouho neudrží. Pak bych řešil to nepodstatné," myslí si jeden z obyvatel Kostelce. A další mu dává za pravdu. „Podle mě je třeba investovat do chodníků. Jistě by nebylo na škodu opravit také Rabštejn, ale podle mě je to jako doma: také si nekoupíte jen to co, chcete, ale nejdřív pořídíte to, co potřebujete," nechal se slyšet Jaroslav Macháček. Pochopitelně se najdou i zastánci opravy. Mezi ně patří Ladislav Vaněk. Ten Deníku prozradil, že je rodilým Kostelečákem a že by si přál, aby mělo „jeho" město důstojné místo pro kulturní vyžití. „Myslím si, že si to Kostelec zaslouží. Na Rabštejně se konají velmi zajímavé akce. Oprava je potřebná," prozradil.

Účet za „kulturák"? Třiapadesát milionů korun

Týniště nad Orlicí – Pořádný balík peněz – padesát tři milionů korun – zaplatilo město z vlastního za opravu svého kulturního centra. Oprava byla dokončena na jaře letošního roku. Právě cena vyvolávala u některých místních emoce. Nelíbilo se jim, že město zaplatí tak vysokou sumu. Jiní však rekonstrukci kulturáku vítali s tím, že si Týniště zaslouží místo, kde bude možné pořádat kulturní akce.

V centru byla provedena kompletní elektroinstalace, byly nainstalovány obkladové desky a světla, nechybí ani akustické podhledy. Rozšířen byl divadelní sál. Kromě vnitřních prostor bylo upraveno také okolí divadla. Při rekonstrukci nastaly problémy – v krovu se nacházel parazit, dřevokazná houba. Nakonec však nenastaly zásadní komplikace. (zem)

Za „Lvem" by mohlo vzniknout druhé častolovické náměstí

Změnit by se také mohlo okolí budovy – konkrétně prostranství za ní. Vzniknout by tu mohlo jakési druhé náměstí.Častolovice – Čilý stavební ruch mohou nyní zaznamenat obyvatelé městyse i řidiči, kteří projíždí Komenského ulicí kolem restaurace U Lva, kde se nachází velký kulturní sál. Častolovice ji díky finančním prostředkům z dotace zateplují. Kromě toho se bude muset opravit ještě střecha – tu městys zaplatí penězi původně vyčleněnými na opravu místních komunikací. Střecha vyjde na dva miliony. Architektonická kancelář, se kterou Častolovice spolupracují, navíc navrhuje upravit také vnitřní dispozice budovy – především vstupní prostory, vzniknout by mohlo foyer.

Rekonstrukce plná emocí

O opravě Rabštejna se hovoří již dlouhou řadu let. V roce 2009 v Kostelci dokonce propukla divoká diskuze o tom, jak má po opravě budova vypadat. Kostelec se rozdělil na dva tábory. Jedni opravu chtěli, druzí začali proti plánované rekonstrukci podepisovat petici. Některým z nich vadilo i samotné výběrové řízení, které tehdy vyhrál architekt Aleš Granát, za jehož projekt město zaplatilo. Odpůrci tvrdili, že mu je ušito na míru. Oprava kulturního domu byla navíc úzce spojená s rekonstrukcí Palackého náměstí, která se nakonec také nekonala. Město se snažilo získat na obě opravy dotaci, práce měly začít už na jaře roku 2010. Nakonec Kostelec ani jednu z dotací nezískal.