Proti záměru se zvedla vlna nevole. Odpůrcům slučování vadilo například naprosto odlišné zaměření škol. Nesouhlasilo ani vedení města a zastupitelé.

Rada Královéhradeckého kraje nakonec v březnu 2015 rozhodla ve prospěch škol. „Jsem velmi ráda, že to nakonec takto dopadlo. Sloučení by nebylo vhodné hned z několika důvodů. Jedním je například zcela rozdílné zaměření škol. Mohlo by to přinést také negativní dopad na veřejnost," prozradila tehdy ředitelka zemědělky Yvona Bůžková.

Rada kraje tehdy rozhodovala i o slučování dalších škol, ani u nich k němu však nepřistoupila. Spojit je chtěla kvůli nedostatku žáků a problémům s financováním mezd učitelů.

Oprava průmyslové školy vyjde 140 milionů korun

Mnohamilionová investice čeká průmyslovku v Rychnově. A to i kvůli průmyslovému rozvoji v okrese a potřebě technicky vzdělaných absolventů. Rekonstrukce bude rozdělena do dvou etap a spolkne 140 milionů korun, z 90 procent by měla náklady pokrýt státní dotace, zbytek uhradí kraj.

Královéhradecký kraj s rekonstrukcí a modernizací Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy v Rychnově počítá v rámci rozšiřování zóny Solnice Kvasiny.

První etapa rekonstrukce by měla skončit v příštím roce, druhá v srpnu 2019.

Mnohamilionovou rekonstrukcí projdou oba areály průmyslovky. V areálu U Stadionu je podpořena vyšší úroveň a kvalita středního vzdělání a v areálu Na Jamách je podpořena vyšší úroveň a kvalita učňovského vzdělání.

Stávající prostory průmyslové školy jsou nevyhovující jak po stránce energetické náročnosti, tak i z hlediska protipožárních, bezpečnostních a hygienických předpisů, a především je potřeba zmodernizovat technologie.

Na opravy škol putovalo z kraje během čtyř let přes půl miliardy korun

Za uplynulé čtyři roky Královéhradecký kraj investoval do oprav, rekonstrukcí nebo modernizací školních budov více než 600 milionů korun, ať už z vlastního rozpočtu nebo s pomocí evropských dotací.

„Každé prázdniny probíhají desítky běžných oprav, výměny oken, zateplení, modernizace vybavení. Jedny z největších investic do celkové rekonstrukce školy byly rekonstrukce památkově chráněných hradeckých budov Gymnázia J. K. Tyla a Rudolfina, kam se po rekonstrukci nastěhovala Obchodní akademie a Střední odborná škola," informovala Deník mluvčí kraje Martina Götzová.

Do opravy a modernizací škol investuje kraj postupně. Vyloženě v havarijním stavu krajské budovy škol nejsou. Nejčastěji potřebují výměnu oken, rekonstrukce střech či topení, opravy podlah, výmalby a tak podobně. Postupně se sestavují plány investic a oprav na období tří let, ze kterých se vychází při plánování rozpočtu.

CENTRA ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

K modernizaci výuky přispěla centra odborného vzdělávání. Vznikala především za podpory evropských dotací, a to v rámci podpory rozvoje spolupráce firem se středními školami a učilišti, vzdělávacími institucemi a úřady práce.

„V kraji kraji se jich za uplynulé roky realizovalo více než 20 v celkovém finančním objemu téměř čtvrt miliardy korun," upřesnila mluvčí. Kraj se na těchto projektech podílel jejich dofinancováním.

NEJVĚTŠÍ PROJEKTY

j Centrum odborného vzdělávání pro nejmodernější technologie obrábění dřeva (Střední uměleckoprůmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku, Hradec Králové,) celkové výdaje projektu činily 13, 9 milionu korun, z toho 11,6 milionu činila dotace EU.

j Podpora praktické výuky technických oborů na SPŠ Trutnov (Střední průmyslová škola, Trutnov). Celkové výdaje projektu činily 35,2 milionu korun, z toho dotace 27,9 milionu.

j Rekonstrukce pavilonu dřevařských oborů SŠ, ZŠ, MŠ Štefánikova, Hradec Králové. Celkové výdaje projektu činily 14,1 milionu Kč, z toho dotace EU pokryla 11,4 milionu. Centrum odborného vzdělávání pro elektrotechnický a strojírenský průmysl (Integrovaná střední škola, Nová Paka). Celkové výdaje projektu činily 15,3 mil. Kč, z toho 10,3 mil. Kč dotace Evropské Unie.

Vytvoření podmínek pro výuku nového studijního zaměření veterinární technik laborant (Střední odborná škola veterinární, Hradec Králové-Kukleny). Celkové výdaje projektu činily 5,3 milionu Kč, z toho 4,4 milionu pokryla dotace Evropské Unie.

SLUČOVÁNÍ ŠKOL

Také Královéhradecký kraj trápí úbytek dětí na středních školách. „Střední školy v Královéhradeckém kraji jsou v současnosti zaplněny z 60 procent.

Počet žáků na krajských středních školách a učilištích v průběhu času spíše klesá. V roce 2012 bylo v těchto zařízeních 26 253 žáků, v roce 2015 23 777, což je pokles asi o dva a půl tisíce žáků," konstatovala Martina Götzová.

Dodala, že školy, které nejsou schopny zajistit svoje mzdové výdaje, dofinancovává kraj. Z prostředků kraje byly letos navýšeny platy vybraných učitelů odborných předmětů.

Královéhradecký kraj v letech 2013 až 2016 sloučil kvůli nedostatku žáků a studentů několik škol.

- Základní škola, Hostinné, Sluneční 377 byla od 1. 7. 2013 sloučena s Odborným učilištěm, Hostinné, Mládežnická 329

- Střední průmyslová škola, Hradec Králové, Hradecká 647 byla od 1. 8. 2013 sloučena se Střední odbornou školou a Středním odborným učilištěm, Hradec Králové, Hradební 1029

- Základní škola při dětské lázeňské léčebně, Lázně Bělohrad, Lázeňská 146 byla od 1. 7. 2014 sloučena se Základní školou, Hořice

- Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 byla od 1. 1. 2016 sloučena s Mateřskou školou, Speciální základní školou a Praktickou školou, Hradec Králové

- Základní škola, Hořice, Husova 11 byla od 1. 7. 2016 sloučena s Odborným učilištěm a Praktickou školou, Hořice, Havlíčkova 54

BOJ O STUDENTY TECHNICKÝCH OBORŮ

V regionu už delší dobu citelně chybějí pracovníci strojírenských, elektrotechnických, stavebních, ale i dalších technických oborů. Rada Královéhradeckého kraje proto v roce 2008 schválila podporu středního vzdělání s výučním listem kategorie H.

„Tato podpora byla v průběhu let rozšířena o další obory středního vzdělání," uvedla Martina Götzová. Od 1. září 2008 začalo být žákům vybraných oborů vypláceno stipendium z rozpočtu Královéhradeckého kraje.

„Od roku 2013 vyplatil kraj na stipendiích pro technické učňovské obory už více než 20 milionů korun," dodala mluvčí.

Finanční podpora žákům je odstupňována: 1. ročník 300 Kč, 2. ročník 400 Kč, 3. ročník 500 Kč. Žákovi, který je klasifikován z odborného výcviku na konci školního roku známkou 1 či 2, přísluší ještě jednorázová odměna, která je také odstupňována podle známky a ročníku od 500 Kč do 3000 Kč.

Výplata podpory je ovšem vázána na plnění určitých podmínek. Cílem je motivovat žáky, ovšem pokud neplní podmínky, o stipendium přijdou. Částka na podporu v roce 2016 činí 7,5 mil. korun.