Své síly si tu poměřili muži i ženy, a to v pokosu trávy.

I když všem stěžovalo jejich úsilí veliké teplo a hodně narostlá tráva, závod nakonec dokončili všichni.

Do kosení se dali všichni s vervou, bez rozdílu věku. Zúčastnili se sekáči, kterým bylo více než šedesát let, ale i ti, kterým je teprve pár let přes dvacet. Jako Simona Müllerová, které je čtyřiadvacet let. Ta nakonec v kategorii žen zvítězila. Její čas byl bezkonkurenčně nejrychlejší.

„Letos se účastním potřetí, nemám žádnou speciální techniku. Už odmala jsem s kosou sekla u babičky, která měla vždycky hodně zvířat. Soutěž mě moc baví," dodává výherkyně, která byla ze svého úspěchu velmi překvapena. V soutěži se totiž hodnotí i technika, jakou byl vymezený prostor posekán.

Pokosu trávy se zúčastnil i hlavní organizátor Josef Jehlička, který vzal také kosu s vervou do ruky.

„Sekáči to mají dnes těžké, je o týden pozdější termín, tráva za tu dobu ještě dost narostla. Pro účastníky je to hodně náročné," vysvětluje Josef Jehlička.

Ten také dodává, že tu nesečou pouze místní, ale i lidé z širokého okolí. Na lidovou slavnost si totiž přijeli zasoutěžit i sekáči z jižních Čech, Opavy i Plzně.

A právě muž, který přijel z daleka, nakonec s sebou odvezl i pohár. Umístil se totiž na první příčce.

„Už jsem o účasti uvažoval loni, ale nedostal jsem se sem. Jsem rád, že jsem mohl přijet letos. Pojal jsem to jako výlet a nakonec to dopadlo nad mé očekávání. Je tu pěkné prostředí," prozradil letošní vítěz Ondřej Dovala, který dorazil až ze Slezska.

Do kosení trávy se dalo celkem osmadvacet mužů a třináct žen.

I když byly rozdíly v čase opravdu jen minimální, nakonec se v kategorii mužů umístil na prvním místě již zmíněný Ondřej Dovala, druhou příčku těsně za vítězem obsadil Jaroslav Šrefl z Přímu a na třetím místě skončil František Šmolík.

Z třinácti žen se první umístila Simona Müllerová, druhá byla Soňa Hlavsová a třetí Marie Hubená.

Na sekáče se přišlo podívat také mnoho návštěvníků. Pro ně tu bylo připraveno občerstvení, ale i stánky s dřevěnými výrobky. I pro děti tu byla přichystána zábava, mohly se totiž povozit jednotlivě na koni nebo ve skupince na povozu s koňmi.

Každý příchozí si tu mohl také prohlédnout zemědělskou techniku. Na folklórní slavnosti samozřejmě nechyběly ani lidové písně.

Pro zájemce tu byla připravena ještě jedna soutěž, tou bylo házení klády do dálky. I o tuto netradiční zábavu byl z řad návštěvníků velký zájem.