O existenci vambereckého hradu sice kolovaly pověsti, ale o tom, že ve Vamberku opravdu stál, žádné důkazy nebyly. Až do letošního ledna, kdy se při úklidu skládky kousek zdiva objevil: „„Místo, bylo ještě před několika měsíci zasypané skládkou a bylo naprosto nepřístupné. Po úklidu staveniště se však kousek zdiva objevil. Došli jsme k závěru, že jde o část vambereckého hradu, ,řekla archeoložka Martina Beková." Nalezen byl i průduch do sklepení zmizelého hradu..

„Našli jsme část bočního zdiva, když tam stavaři začali dělat úklid po vojácích. Je to skvělý nález, protože o něm dosud nikdo nevěděl. Ještě víme o jakési hospodářské přístavbě, tu začneme kopat na přelomu března a dubna. Zatím jsme k ní postupovali z boku a odkryté vrstvy ze dna odpovídají době 15. stol.".

O tom, že hrad v centru města opravdu stál se sice dochovaly dobové zprávy, které se vázaly k budovaní císařské cesty v 19. století, a které se o tom, kde stál, zmiňují. Ovšem nová silnice, po které se nyní jezdí na Husovo náměstí, část hradu utrhla. Dělníci tehdy našli torzo schodiště, sklepy, ale nic z toho se nedochovalo. „Teď jsme ve zcela jiné situaci. Máme před sebou přímo zdivo vambereckého hradu a už máme i konkrétní představu, jak byl umístěn.

Letos v lednu jsme tak v terénu vůbec poprvé potvrdili jeho existenci," říká Beková.

Při průzkumu se našly i sklepení budovy. Sklepy jsou ale dočasně raději zasypané hlínou, aby je stavební práce nepoškodily.

Při debatách o době vzniku se dochází k tomu,, že hrad vznikal v době kolonizace někdy v průběhu 13. století a stal se opěrným bodem v oblasti podhůří Orlických hor. První zmínka o něm se datuje z roku 1341, v souvislosti s loupeživým rytířem Mikulášem z Potštejna, kdy se po jeho smrti objevil hrad Vamberk v soupisu jeho zkonfiskovaného majetku. Možné je i předpokládat, že se při stavbě angažoval i některý člen rodu Drslaviců. A o jeho zániku se ví ještě méně.