„Křesťanské učení nás vede k tomu, že člověk neví dne ani hodiny. Pokud by měl konec světa skutečně nastat, bude o něm dopředu vědět jedině stvořitel. To, že by takový termín znali zrovna staří Mayové, mi přijde velice nepravděpodobné. Ještě nesmyslnější je pak myšlenka, že bychom se podle toho měli řídit," řekl Ivan Havlíček, farář z Týniště nad Orlicí.

Ten je o mylnosti této předpovědi pevně přesvědčen. Své tvrzení dokládá tím, že koncem světa byli lidé strašeni už s blížícím se rokem 2000. A rozhodně i mnohokrát předtím nebo potom. Možnost, že konec světa jednoho dne skutečně přijde, však podle něj nemůže zpochybnit nikdo.

„Nedá se vyloučit, že nějaký blázen ve světě odpálí jaderný arzenál a tím spustí katastrofu nepředstavitelných rozměrů. Taková možnost ale může nastat prakticky kdykoliv, za měsíc nebo za mnoho let," řekl dále duchovní, kterému nejvíce vadí mediální humbuk, jenž se kolem domnělého data zániku lidstva před časem rozpoutal.

Podle něj to ale pro řadu obchodníků může být dobrý marketingový tah, protože mnoho lidí se na očekávaný konec alespoň předzásobí. Ve výsledku to však nebude nic platné, protože po vystřízlivění zájem kupujících zase opadne.

Těm, kteří svůj program plánují déle než do zítřka, nabízí zajímavou alternativu. „Kdo se nedožije konce světa a tudíž přečká pátek ve zdraví, může na Štědrý den přijít do Týniště na rockovou půlnoční mši," uzavřel Ivan Havlíček.