Za Doudlebami nad Orlicí se ve velkých výbězích pasou jeleni, mufloni, ale i pštrosi a další zvířata. Obora Michaely Kubíček je lákadlem pro lidi z širokého okolí i pro ty, kteří jen projíždějí kolem. Po události z minulého týdne, kterou zavinil některý z těchto „návštěvníků“, jí však zbyly jen oči pro pláč. I přes zákaz krmení někdo do ohrady ke koním nasypal čerstvé housky. Dvě klisny po jejich požití dostaly koliku a během pár hodin i přes snahu veterináře a těch, kteří se o ně starali, v silných bolestech a křečích uhynuly.

Podle Kubíčkových, kteří škodu vyčíslili přibližně na 150 tisíc korun, šlo o chovné plemeno slezský norik. Případ vyšetřuje policie. V oboře však v odhalení viníka moc nevěří. Zlatu a Monu, jak se klisny jmenovaly, jim to už nevrátí.

„Když vidíte svého koně umírat a nemůžete mu nijak pomoci, je to ta nejhorší věc. Noční můra,“ tvrdí Natálie Šilcová, kterou smrt obou klisen také citelně zasáhla.

Starala se o ně téměř pět let, s Monou jí tři roky pomáhala kamarádka.

Jak vzpomíná, koně přišli z drsných podmínek, museli stát na tvrdé zemi, denního světla si moc neužili a k jídlu měli jen seno.

„Doufali jsme, že jim dáme ten nejskvělejší domov, jaký si zasloužili, v naší doudlebské oboře. Neznali téměř nic, co je to les, správnou výchovu, co je to opravdová láska a že i my je dokážeme milovat. Takže jsme je to začali učit,“ vysvětluje Natálie Šilcová.

Přišli o dvě „srdcařky“

Naučila je i několik kousků navíc, jako poklonu či úsměv.

„Zlatí, úsměv. A ona ten pysk zvedla. Nic jiného než zuby jste neviděli. A Mona? Ta by vám dala takovou pusu, že byste spadli na zem. Většího mazla jsem neznala. Kvůli bezohledným lidem jsme přišli o tyto dvě nejskvělejší srdcařky s obrovským charakterem. Prosím, nekrmte cizí zvířata na cizím pozemku, nic od vás nepotřebují. Nechceme je najít ve výběhu vyvalená s kolikou jen proto, že jste jim dali něco na zub. My je milujeme a sami si budeme určovat, co budou a nebudou jíst,“ dodává Natálie.

Obora v Doudlebách nad Orlicí přitom není jediná, která se s podobným případem musela vyrovnat.

S problémem se potýkají i jinde

Zažívací problémy zvířat museli řešit také na sousední farmě u doudlebského zámku, kde je návštěvníci i přes tabulky s upozorněním krmili. Ze stejného důvodu pak uhynula zvířata například v zoo v Hluboké nad Vltavou, Plzni, Děčíně či v chomutovském zooparku.

„Lidé, kteří takto neuváženě krmí zvířata, a to nejen v doudlebské oboře, ale i v dalších chovech či zoo, si neuvědomují, jak jim ubližují. V důsledku toho dochází ve velké míře k úhynu zvířat. Známých chovatelů, které to postihlo, je více. Proto na lidi apelujeme, aby tak nečinili, na zvířata se jen koukali a věřili, což je nakonec i vidět, že nejen u nás, ale i jinde, až na pár excesů, jsou dobře živena a nikterak nestrádají,“ vzkazují na závěr všem budoucím návštěvníkům smutní provozovatelé doudlebské obory.

Ilustrační fotografie.
V Týništi zažili střídání starostů