Vyhrajte vstupenkyRychnovský deník ve spolupráci s pořadateli Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka připravil sérii soutěží o vstupenky na jednotlivé koncerty.
Pokud chcete vyhrát dvě vstupenky na koncert Gabriely Demeterové 
a Pavla Černého, musíte správně odpovědět na soutěžní otázku:
Kolikátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka 
se letos v průběhu měsíců září až listopad uskuteční?Odpovědi zasílejte do zítřka do 12:00 hodin (pátku 26. září) 
na e-mailovou adresu rychnovsky@denik.cz. Nezapomeňte připojit 
svoje jméno a adresu. Vylosovaného výherce vyrozumíme.

Letošních sedm koncertů, to je jeden špičkový sólista a soubor vedle druhého, což se odráží ve značném a potěšujícím zájmu o vstupenky. Zahajovací koncert se stal jedním z těch, které si nechtějí nechat ujít jak hudební fajnšmekři, tak ti, co klasickou hudbu poslouchají spíše výjimečně.

A není se co divit.
V kostele sv. Václava v Dobrušce vystoupí v neděli 28. září houslistka, violistka a sólistka světových orchestrů Gabriela Demeterová spolu s vynikajícím varhaníkem, organologem a pedagogem Pavlem Černým.

Houslistka hvězdou třetího tisíciletí

Gabriela Demeterová byla, a určitě ne náhodou nazvána hvězdou třetího tisíciletí. Vždyť je první českou finalistkou a absolutní vítězkou Mezinárodní houslové soutěže Yehudi Menuhina v Anglii, držitelkou ocenění „Žena roku 2005" v soutěži prestižního časopisu Prague Leaders Magazine, ale také členkou umělecké rady Akademie múzických umění v Praze.

Dosaženým úspěchům odpovídají i nástroje, na které hraje. Jsou mezi nimi housle z dílny italského mistra Giuseppa Roccy z roku 1855 a Kašpara Strnada z roku 1795. V současné době má i čest a možnost hrát na vzácné housle "Princ Oranžský" italského mistra Giuseppa Antonia Guarneriho del Gesu z poloviny 18. století, zapůjčené státní sbírkou nástrojů Národního muzea v Praze.

A tak, až se v kostele sv. Václava rozezní jeden ze vzácných nástrojů houslové virtuosky a díky Pavlu Černému také varhany z roku 1727, uslyší posluchači nejen díla Johanna Sebastiana Bacha, patřícího mezi nejoblíbenější autory Demeterové, ale i Georga Friedricha Händela, Jana Dismase Zelenky nebo Franze Bibera.

Varhaník, organolog, pedagog, poradce

Druhý špičkový protagonista zahajovacího koncertu – Pavel Černý – na sebe upozornil získáním prvních cen ve varhanních soutěžích v Opavě (1990), Lublani (1992) a na Pražském jaru (1994), přičemž další mu byly uděleny prostřednictvím významných kulturních organizací. Doma i v zahraničí natáčí na CD, pro rozhlas a televizi, některé CD nahrávky byly oceněny zahraniční kritikou. Je tvůrcem rozhlasových seriálů o varhanách, přičemž jedním z největších projektů, na kterém spolupracoval jako varhaník a organolog, bylo natáčení 52 historických varhan v Čechách v roce 1996 nizozemským rozhlasem KRO.

Dále Pavel Černý působí i jako umělecký poradce několika mezinárodních varhanních festivalů, jako organolog pracuje v odborných komisích při stavbách, restaurování a dokumentaci varhan, publikuje odborné články a propaguje historické nástroje v České republice.
Kromě předních domácích pódií účinkoval Pavel Černý v různých zemích Evropy, v USA, Japonsku, Brazílii, Africe a na Kubě, a přesto v jednom z rozhovorů prohlásil: „Já si vážím každého koncertu, kde je publikum doslova občerstveno tou hudbou a kde vidím, že ta práce má smysl."

Věřme, že jeho slova budou naplněna i během koncertu Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka v Dobrušce. Pro umocnění zážitku z krásné hudby v mistrovském provedení si posluchači jistě vychutnají videoprojekci z dění na kůru na plátno umístěné před oltářem.

Dana Ehlová