„Holky, jdeme," zaznělo z úst starostky Vrbice Drahomíry Kuběnkové, když vítala komisi, jež do obce přijela, aby zhodnotila jak si stojí v konkurenci dalších 20 přihlášených v krajském kole soutěže Vesnice roku 2012.

To, že se hodnotitelé ocitnou znenadání v Hošticích, rozhodně nečekali. Avšak Vrbice slavila úspěch a nyní se může pyšnit krajským prvenstvím a postupem do celorepublikového kola.

„Opravdu jsme to nečekali. Bylo to pro nás velmi příjemné překvapení, které jsme už trošku oslavili," přiznává starostka. Avšak Vrbice byla dozajista jedinou obcí, kde se rozhodli porotu uvítat v netradičním stylu. „Jsme tady takový akční, tudíž jsme si vymysleli scénku alá Hoštice. Měli jsme pana faráře, Škopkovou, předsedu JZD i Milunu," směje se Drahomíra Kuběnková.

Podle Jiřího Hošny z tiskového odboru Královéhradeckého kraje, však na hodnotitele udělal velký dojem i rozvoj obce, a to, že neusnula na vavřínech. Vrbice totiž krajský titul získala již v roce 2004. Porotu letos také zaujala péče obce o krajinu, o místní vesnickou zástavbu a obnovu zeleně odpovídající venkovskému prostředí.

„Další kladné body přinesla příkladná spolupráce spolků s obcí, vzorná prezentace obce a aktivita místních občanů. Ocenění si Vrbice zasloužila i za vytváření podmínek podporujících cestovní ruch," doplnil Lubomír Franc, hejtman kraje.

Kromě hřejivého pocitu ze skvěle odvedené práce se mohou obyvatelé těšit na odměnu milion korun. Za co ji utratí ještě starostka přesně neví, nicméně část by ráda použila na nějaký mimořádný počin. „Další část peněz bychom zřejmě použili na opravu vodovodu. Avšak rozhodnout o tom budou muset zastupitelé," dodává starostka.

Vrbici se za posledních osm let od předchozí výhry podařilo mimo jiné postavit parčík v Olšinkách, opravit čekárnu, rybníček a zvoničku. Svépomocí udělala část kanalizace a otevřela novou rozhlednu.

Kdo v kraji získal další ocenění

Kromě hlavní ceny se udělují i další ocenění, která letos získaly tyto obce:

Modrá stuha za společenský život Konecchlumí

Bílá stuha za činnost mládeže Lovčice

Oranžová stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu Sovětice

Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí Nahořany

Loni byl vítězem krajského kola a Vesnicí roku Nový Hrádek na Náchodsku. Soutěž vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj společně se Spolkem pro obnovu venkova, Svazem měst a obcí a ministerstvem zemědělství. Letošní celorepublikový vítěz bude znám 25. srpna.