Teplota přes třicet stupňů, polední žár se opírá o asfalt, po hlavním tahu ze Solnice na Dobrušku sviští jedno auto za druhým. V závěsu jejich výfuků šlapou na kole cyklisté různých věkových kategorií, často v pokročilejších letech, je vidět, že jim chybí trénink a cesta jim dává zabrat. V Solnici je míjí cyklobus, ze kterého jim mávají další cyklisté, kteří se nechávají i s koly vyvézt do příznivějších a chladnějších poloh kolem Deštného v Orlických horách.

Takový obrázek se naskytl během uplynulých tropických veder a je pravděpodobné, že se bude v dalších dnech, kdy se horka mají podle předpovědi vrátit, opakovat.

„Je to naprostý nesmyl, šlapat ve vedru do kopce, zvláště u starších lidí nebo dětí,“ hodnotí podobné chování lékařka Zdravotnické záchranné služby v Rychnově nad Kněžnou Martina Jusková. Přidává stále opakovaná a turisty často nevnímaná pravidla do tropického počasí: pobývat ve stínu, nosit pokrývku hlavy, dostatečně pít, ne alkoholické nápoje. Lékařka doplnila, že za prodloužený víkend přibylo výjezdů záchranky, byly mezi nimi i srdeční slabosti. Horská služba Orlických hor v posledních dnech nezasahovala u stavu vyčerpání či kolapsu z vedra, ale pod Bukovou horou se zranil cyklista. „Měl tržnou ránu na koleně a odřenou lopatku, jak přeletěl přes hlavu. Potvrdil, že ho zachránila přilba,“ uvedl náčelník HS Orlických hor Josef Šifra.

Náčelník Horské služby Orlických hor Josef Šifra ale upozornil, že by návštěvníci hor neměli podceňovat sluneční svit: „Díky větru ho nevnímají a mohou se lehce spálit. Opaluje to tady mnohem víc než dole. “

Zdraví ohrožuje také zvýšená koncentrace přízemního ozonu, který může poškodit průdušky. Jak uvádí meteocentrum.cz, přízemní ozon vzniká chemickou reakcí za přítomnosti slunečního záření a oxidů dusíku, proto je známý také jako fotochemický smog. Jeho zvýšená koncentrace se spojuje hlavně s rozvojem automobilismu. Projevuje se dýchacími potížemi, pálením očí, malátností. Také snižuje obranyschopnost organismu. Ohroženi jsou především starší lidé, děti a lidé s problémy dýchacího ústrojí. Také proto je na místě obezřetnost při sportovních výkonech i podle zkušeného rychnovského triatlonisty Jana Jelínka. „Problém je to pro netrénované osoby. Rozhodně bych na kole nejezdil po hlavních silnicích. Lepší je ujet na dvojky trojky, cyklistické stezky, do hor vyjet zadem, z Rychnova třeba na Lukavici, tam nepotkáte skoro nikoho,“ doporučuje Jan Jelínek a dodává: „Jen bych si dával pozor na silnici z Deštného do Neratova, kde jezdí jako blázni motorkáři.“

Na ostatních horských komunikacích je minimální provoz, stejně jako na polské straně hranic. Cyklisté si tu mohou užít luxusní klid, kdy téměř nikoho nepotkají.

(zen)