Neznalý návštěvník rychnovského okresu asi včera pochyboval o duševním zdraví jeho obyvatel. Houfy děvčat prohánějící se s pomlázkami ulicemi a chlapci rozdávající jim ve dveřích koledu. Zkrátka Velikonoce naruby.

Pro místní ale každoroční realita. Holčičí koleda je tradicí, která je kromě Rychnovska zakořeněna jen na několika málo místech východočeského regionu.

Oproti jiným místům republiky tak bylo třeba v Kvasinách v neděli dopoledne pořádně živo. Nepotkat některou z dívčích skupinek bylo takřka nemožné. Jednu početnější tvořila Eliška, Ája, Denisa, Nela, Sabina, Katka, Kristýna a Tereza.

„Chodíme po koledě druhým rokem. Navštěvujeme buď spolužáky a kamarády, nebo své bratry a tatínky,“popsaly kolednice.

Na letošek si vzaly opravdu velké sousto, protože na seznamu měly asi třicet adres. Tomu odpovídalo i ranní vstávání. Budík jim zvonil už v sedm hodin, a to se ještě v noci změnil čas. To mohlo způsobit nečekané komplikace.

„Nevěděla jsem, jestli budou holky čekat o hodinu dřív nebo později,“ přiznala jedna z kolednic. Nakonec se ale sešly a málokteré dveře jim zůstaly zavřené.

„Zatím nám otevřeli všude. Jen u Lukáše asi nebyl nikdo doma,“ zaznělo z hloučku. Zdárně to dopadlo i na další cílové adrese. Po zazvonění se ve dveřích objevil Matouš.

„Kolednic tu chodí víc než dost. Odhadoval bych, že tak kolem dvaceti,“ řekl vykoledovaný mladík a jak se patří donesl děvčatům výslužku.

Ta si svůj svátek očividně užívala a vůbec jim nevadilo, že nemají ke koledě vyhrazený den volna jako jejich mužské protějšky. Také hlídky dopravní policie snad prožily klidnější víkend než ten, který je bude čekat už za dva týdny.

To se karta obrátí a pomlázek se chopí včerejší oběti. Doufejme, že tento fakt měla většina kolednic na paměti a nepřivolala tak na sebe brzkou odvetu v podobě silnějšího výprasku.

Podle výslužek se dá usuzovat, že vajíčková krize se snad svátků jara nedotkne a také pánové si domů přinesou bohatou koledu.