Poslední týden kampaně před krajskými volbami stráví kandidáti do zastupitelstev hradeckém i Pardubickém kraji mezi lidmi na mítincích.

Relativně poklidnou kampaň bez větších invektiv rozčeřil jen policejní zásah na hradeckém hejtmanství kvůli kauze miliardové zakázky na modernizaci nemocnice v Náchodě.

Královéhradecký kraj

Sociální demokraté, kteří tvoří společně s KSČM krajskou koalici, označili zásah krátce před volbami za podivný.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v sídle kraje a dalších místech zasahovali 22. září. Nynější tendr na nemocnici je třetí v pořadí, předchozí dva kraj z různých důvodů zrušil. Otevírání obálek do tendru kraj kvůli zásahu policie odsunul z 23. září na 14. října.

Státní zastupitelství uvedlo, že se zajištěné materiály budou vyhodnocovat nejspíše několik měsíců.

Podle odcházejícího hejtmana Lubomíra France (ČSSD) policie případ vyšetřuje jako možnost zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, vše ve stadiu pokusu.

Předsednictvo hradecké krajské ČSSD uvedlo, že prohlídku policie na hejtmanství na základě podnětu z dubna 2015 považuje 14 dnů před volbami přinejmenším za podivnou.

„Nikdo nebyl obviněn a z dokumentů předložených policií ani nevyplývá, že je kdokoliv podezřelý z trestné činnosti," uvedla hradecká krajská ČSSD.

Krajský předseda TOP 09 Aleš Cabicar, který je na druhém místě krajské kandidátky, k zásahu řekl, že nedokáže posoudit, zda to může ovlivnit rozhodování voličů.

„Každopádně to považuji za nešťastné, protože jakákoliv takováto záležitost pár dní před volbami je nepříjemná a poškozuje to politiku jako takovou," řekl Cabicar.

Kauza může nyní vládnoucí ČSSD ve volbách skutečně poškodit, podle politologů to však může mít naopak opačný efekt.

Pardubický kraj

V Pardubickém kraji žádná podobná aféra zdejší stojaté vody nerozvířila, patrné je jen napětí mezi hnutím ANO a ČSSD, dvou ze tří největších favoritů na vítěze krajských voleb.

Například hejtman Martin Netolický, lídr ČSSD, se na sociálních sítí se vymezuje nejvíc právě proti lídrovi hnutí ANO Janu Řehounkovi, jehož témata nepovažuje za krajská.

„Angažovaní lidé, kteří chodí k volbám, vědí, jakou působnost kraje mají," uvedl hejtman. Podle něj si někteří kolegové nepřečetli zákon o krajích.

„Ať na sociálních sítích napíši cokoliv, hejtman si to bere osobně. Ano, naše heslo jízdné pro seniory zdarma se mi osobně nezdá jako krajské téma, střetáváme se na tématu stavba nové nemocnice," reagoval Řehounek.

Hlavně mítinky
• Strany ve východních Čechách v kampani sázejí hlavně na setkání a besedy s voliči. Hnutí ANO vede asi nejviditelnější billboardovou kampaň. TOP 09 zase zaujala akcí Na Sněžku s Leošem Hegerem, na vrchol nejvyšší české hory s bývalým ministrem zdravotnictví vystoupalo několik desítek lidí.
Hlavní vládní strany pak vsadily i na návštěvy vrcholných politiků v kraji. Několikrát byl v poslední době ve východních Čechách například premiér Bohuslav Sobotka.
Opět však do kampaně pronikají témata, která patří spíše do celostátní politiky, například otázka migrace. Podobně jako při minulých volbách se strany pokoušejí oslovit voliče také různými letáky do schránek.

• Minulé krajské volby jak v hradeckém, tak Pardubickém kraji vyhrála sociální demokracie před KSČM. Komunisté se však stali členem krajské koalice pouze v Hradci.