V sobotu se prostřednictvím tří hraných prohlídek mohli návštěvníci seznámit s tím, jak se Karel IV. zapsal do historie našeho regionu.
Na počátku 14. století z pověření svého otce Jana Lucemburského vyrazil Karel dobýt hrad Potštejn, ve kterém sídlil Mikuláš Půta. Panovníkem byl totiž prohlášen za odbojného lapku.
Tento historický moment si vzali jako předlohu pro scénář organizátoři víkendové akce Jakub Melinger, Olga Šromová a Ondřej Sedláček, který též vede potštejnský divadelní soubor.
„Na hradě pořádáme pravidelně hrané prohlídky a podobné akce. Sobotní představení jsme připravili v rámci oslav výročí Karla IV. V neposlední řadě je to i výzva do budoucnosti. Přestože to byl o víkendu první ročník, bylo by milé, kdyby se z toho vytvořila tradice do dalších let," uvedl Ondřej Sedláček.
Podle jeho slov myšlenky na podobnou akci vznikaly delší dobu a obrysy celá akce dostala na podzim minulého roku. Obec Potštejn pak po následných jednáních vyšla organizátorům vstříc.
Jejich snahou bylo i to, aby se kulturní dění na potštejnském hradě trochu více oživilo a zpestřilo. Ostatně k vidění toho bylo na hradě více. Kromě hraných prohlídek byl pro návštěvníky připraven i jarmark a občerstvení, mohli si také vyzkoušet své dovednosti v lukostřelbě. V nočních hodinách pak program vyvrcholil ohnivou show.
Sobotní den v kulisách potštejnského hradu vzbudil pozitivní ohlasy.
„Jsme spolek „čundráků" z Moravy. Na tuhle akci jsme dorazili náhodou a je to tady výborný," prozradili návštěvníci z Brna a Uherského Hradiště.