Jinde se budou finance teprve řešit a města „jedou" zatím v rozpočtovém provizoriu.

Rychnov bude letos hospodařit s rozpočtem podobným tomu loňskému. Bude přesahovat dvě stě milionů korun.Zastupitelé města rozpočet schválili jako vyrovnaný.

Spolky si přilepší 
o čtyři sta tisíc

Rychnov bude letos hospodařit s celkem 227 miliony korun. O deset milionů korun méně než v roce 2014 poputuje na opravy chodníků a silnic.
Přilepší si naopak sportovní kluby a další spolky. Letos k nim půjde o čtyři sta tisíc korun více než loni, celkem 3 miliony čtyři sta tisíc korun.
Město se bude starat o běžné a nutné opravy, které čekají Rychnov každý rok.

„Větší zásah čeká v roce 2015 v létě školku Sluníčko, kde se bude předělávat celá čelní strana. To se bude realizovat v létě," prozradila místostarostka Rychnova nad Kněžnou Jana Drejslová (ODS).

Starosta města Jan Skořepa (Nezávislí za Rychnov) na veřejném zastupitelstvu prohlásil, že další velkou investicí tohoto roku bude například rekonstrukce Kolowratské ulice. „Počítá se se zahájením první etapy rekonstrukce domu, který užívaly Emauzy," prozradil.

V prostorách Emauzy by měly vzniknout nové sociální byty. Rychnov počítá s investicí čtyři milionů na vyzvednutí posledního patra a výměnu stoupaček a oken.

Zahájena by také měla být dlouho očekávaná a rovněž potřebná rekonstrukce kanalizace v Lipovce. „Začne se s první etapou. Možná se nám podaří napojit Lipovku také na čistírnu odpadních vod – to je však stále otevřené," prozradil starosta Jan Skořepa.

Změn by se měla dočkat i pěší zóna v Havlíčkově ulici, která leží pod náměstím. Zahájení prací se v loňském roce pozdrželo kvůli připomínkám místních obchodníků. „Opravy se dotknou také několika školských zařízení ve městě.

Co Rychnov v roce 2015 čekáJednou z největších investičních akcí bude rekonstrukce kanalizace v Lipovce. Pokud vše půjde dobře, mohla by se Lipovka podle starosty Jana Skořepy připojit i na čistírnu odpadních vod. Zda se to podaří, však zatím není jasné.

Vedení města podle svých slov nezapomíná ani na kanalizaci pro Habrovou. S jejím budováním se podle Jana Skořepy počítá ještě v tomto volebním období. V úvahu prý přichází termín 2016 či 2017.

Zahájena by měla být první etapa rekonstrukce domu Emauzy, kde by měly vzniknout nové sociální byty.

Letos se také počítá se zahájením rekonstrukce pěší zóny v Havlíčkově ulici pod náměstím.

Změny se dotknou také Kolowratské ulice – bude opravována od zámku až po zvonici.

Město také čekají menší investiční akce a běžné opravy a údržba.

S některými investičními akcemi pomohou i dotace," dodal starosta.
Rychnov bude i nadále umořovat dluh, který se nyní pohybuje kolem 92 milionů korun. Letos ho čeká jedenáctimilionová splátka. Dluh město tíží kvůli stavbě krytého plaveckého bazénu a dalších realizovaných projektů.
Dluh v roce 2009 dosahoval 150 milionů korun.