Poslední krok zbývá ke stvrzení návratu největší letecké přehlídky v republice Czech International Air Fest (CIAF) do krajského města.

Pořadatelská agentura Czech Airshow Agency je jen krůček od podpisu pětileté smlouvy s městem Hradec Králové. „Znění dohody a konkrétní podmínky se nyní dolaďují na právním odboru města. K samotnému podpisu by mělo dojít nejpozději za čtrnáct dní,“ potvrdil informace Aleš Cabicar z pořadající agentury.

Tímto rozhodnutím tak nejspíš ve městě skončí letecká přehlídka International Flying Display (IFD), která o uplynulém víkendu zažila druhý ročník. O jeho zahájení se postaral ohlušující průlet dvou letounů JAS-39 Gripen ze základny taktického letectva v Čáslavi.

„To, zda zůstane v Hradci Králové spolu s CIAF také červnová přehlídka IFD, nedokážeme nyní říct. Budeme muset všechno zvážit a vyhodnotit,“ doplnil za pořadatele Pavel Lang.

Víkendový program okořenily svými leteckými kousky akrobatické skupiny Red Bull Team a Očovský bačovia. „Na to, že se nám podařilo návštěvníkům tyto týmy představit, jsme velmi pyšní,“ dodal Lang. Organizátoři se však museli obejít bez proudového letounu Vampire a srbské akrobatické skupiny. „Počasí nám v tomto nepřálo a v pátek, kdy měly stroje dorazit, bohužel nebyly podmínky nad valnou částí Evropy příznivé. Proto zde letouny nejsou,“ objasnil Pavel Lang.

Kromě leteckých ukázek, při kterých byly k vidění kupříkladu stroje Su-29, YAK 18 nebo válečná stíhačka Messerschmitt, se diváci mohli pokochat pohledem na armádní techniku od obrněných transportérů až po bitevní vrtulníky.

„Nejlepší je najít si nějaké místo, odkud je dobře vidět na oblohu, jen tak si lehnout do trávy a pozorovat úžasné akrobatické kousky. Po předchozích zkušenostech jsem se už vybavil dalekohledem,“ říká jeden z návštěvníků Roman Kadečka.

Nebe nad Hradcem by měla opět křižovat letadla první víkend v září. Na tento termín připadá očekávaný návrat CIAF na bývalé vojenské letiště. Už nyní svou účast na přehlídce s rozpočtem bezmála šestnáct milionů korun potvrdilo několik skupin. Mezi nimi je také Královské letectvo Jordánska, které uvidí návštěvníci úplně poprvé.