Co chtějí místní změnit?

Podle obyvatel Týniště nad Orlicí by mělo město posílit počet strážníků.
Dle jejich názoru by se mělo dělat více pochůzek, a to hlavně v pozdních hodinách, v okrajových částech města nebo v okolí hospod, heren a barů.

Zlepšení by také uvítali v kontrole dopravních přestupků.

Většina z dotázaných občanů podporuje vznik kamerového systému ve městě, podle nich zde chybí.

Z průzkumu také vyplynulo, že místním obyvatelům nejvíce nahání strach městský park, okolí nádraží a například i sídliště U Dubu.

Radnice se snaží místním zajistit bezpečnost.V Týništi tak pravidelně zasedá komise prevence kriminality.
Ve městě bude také nově fungovat asistent prevence kriminality.

Právě na takové otázky chtěla znát odpovědi týnišťská radnice.

V rámci prevence kriminality město oslovilo místní občany formou dotazníku. Z toho vyplynulo, že nejméně bezpečně se místní cítí v parku nebo v blízkosti nádraží a že mají velký zájem o kamerový systém. Zjištěné informace vedení města prý velmi pomohly v dalších krocích.

„Má to pro nás velkou vypovídající hodnotu. Jsme rádi, že víme, jaké mají zdejší obyvatelé požadavky, co jim vadí. Zjistili jsme také, co chtějí změnit, budeme z toho dále čerpat," prozrazuje starostka města Jana Galbičková.

Bezpečnost ve městě už radnice v tuto chvíli řeší. V Týništi bude nově fungovat takzvaný asistent prevence kriminality. Město plánuje také zařídit nový kamerový systém, který v Týništi doposud chyběl. Tento záměr podpořili i samotní obyvatelé. Kamery by se měly ve městě začít zřizovat během příštího roku.

„Chceme, aby se tu obyvatelé cítili bezpečně. Některé změny jsme už zrealizovali. Městská policie má nově sídlo na náměstí, kde fungují dvě herny a dva taneční kluby. Od té doby, co tu mají strážníci služebnu, se tato lokalita velmi zklidnila," vysvětluje starostka Týniště Jana Galbičková.

V čem by se měla bezpečnost v Týništi zlepšit? „Chceme více členů městské policie, aby mohli dělat více pochůzek, a to i v pozdních večerních hodinách," vyjádřili se místní v dotazníku, a to celkem třiapadesátkrát.
Podle těchto respondentů by se měli policisté na pochůzkách zaměřit hlavně na park, okolí heren a restaurací a na okrajové části města.

V Týništi v současné době fungují čtyři strážníci. „Věřím, že se v příštím roce schválí přijetí nového člena k městské policii," prozradila starostka Týniště nad Orlicí Jana Galbičková.

Která lokalita v Týništi nahání lidem největší strach? Je to nejen park a okolí vlakového nádraží. Někteří se bojí v okolí hospod ve večerních hodinách, jiní na sídlišti U Dubu, kde jim nahání strach hlavně tamější podchod. Místní poukázali na to, že se nejvíce obávají opilců, drogově závislých a také trestaných osob. Na dotazník odpovídali obyvatelé různých věkových skupin. Nejméně se zapojili obyvatelé ve věku 15-24 let a nejvíce dotazníků vyplnili respondenti, kterým je více než 65 let.

Ve veřejném průzkumu se v Týništi ale nezaměřili pouze na prevenci kriminality a činnost městské policie. Město zjišťovalo také, jak jsou obyvatelé spokojeni s činností hasičů. Většina oslovených neměla žádný problém. Někteří ale poukazovali na to, že by měli mít hasiči lépe vybavenou zbrojnici a lepší zázemí. K tomu nakonec opravdu dojde.

„V současné době zpracováváme nový územní plán. Plánujeme zde novou hasičskou zbrojnici, která by měla vyjít zhruba na 40 milionů korun. Na tuto stavební akci chceme ale žádat také dotaci," dodává starostka.