Viníky jsou také řidiči, kteří nedodržují rychlost nebo přiměřenou vzdálenost. Je to sice k nevíře, ale i v takovém počasí, jaké panuje v posledních dnech, se najdou ti, kteří riskují se svými životy a zdravím, ale také s životy a zdravím druhých. Bohužel jich není málo.

Slušně a podle pravidel by měli řidiči jezdit stále, především však, když na silnici nepanují příznivé podmínky. Stačí totiž opravdu malá chyba a nehodě nelze zabránit. Navíc někdy si na ledu auto skutečně dělá co chce a zabránit tomu jde jen těžko. I v pondělí proto policisté na silnicích okresu řešili hned několik dopravních nehod. Došlo však k více střetům – řidiči je ale řešili pomocí formulářů.

„K první dopravní nehodě vyjížděli policisté z rychnovské skupiny dopravních nehod po ránu v 7:40. Řidička auta značky Fiat Punto jedoucí od Častolovic směrem na Čestice s největší pravděpodobnostní nepřizpůsobila rychlost jízdy auta stavu vozovky. Na namrzlé komunikaci začala brzdit a s autem dostala smyk. Ten nezvládla, přejela do protisměru, kde se střetla s protijedoucím vozidlem značky Škoda Feliica a po nárazu byla s autem odhozena zpět do svého jízdního pruhu na přijíždějící auto značky Škoda Fabia. Při dopravní nehodě záchranáři se zraněním převezli řidičku punta i řidičku felicie do rychnovské nemocnice, řidič fabie vyvázl bez zranění," prozradila tisková mluvčí rychnovských policistů Alena Kacálková.

Alkohol podle jejích slov policisté dechovou zkouškou u všech tří řidičů vyloučili. Škoda této dopravní nehody byla vyčíslena na pětačtyřicet tisíc korun. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. „Provoz na frekventované silnici č. I/11 řídili policisté kyvadlově, a to pouze pro nákladní dopravu. Osobní auta odkláněli v Česticích a Častolovicích na objízdnou trasu. Komunikace byla opět plně zprovozněna před jedenáctou hodinou dopolední," řekla mluvčí.

K další dopravní nehodě vyjížděli policisté krátce před třetí do Rychnova nad Kněžnou. „Na silnici č. I/14 projížděla centrem města řidička auta značky Volkswagen Polo. S největší pravděpodobností nepřizpůsobila rychlost svého vozidla a tím omezila chodkyní, která přecházela komunikaci po přechodu pro chodce," poznamenává Alena Kacálková. Řidička auto neubrzdila a došlo ke střetu chodkyně s přední částí vozidla. Chodkyni převezli záchranáři do místní nemocnice. Alkohol u řidičky i chodkyně policisté dechovou zkouškou vyloučili. Škoda této nehody byla vyčíslena na tři tisíce korun.

Problémy měli řidiči i na dalších místech Rychnovska, například v Rovni, Lukavici nebo mezi Pěčínem a Kameničnou. Zaklíněný kamion pak řešili policisté spolu se Správou a údržbou silnic Královéhradeckého kraje v úseku mezi Javornicí a Pěčínem. „V první zatáčce za mostem se polský řidič s nákladní soupravou zapříčil. Událost byla oznámena včera v 11:44. Vzhledem k tomu, že kamion tvořil překážku silničního provozu, byla silnice od Javornice i Pěčína uzavřena a objízdná trasa vedla přes Slatinu nad Zdobnicí. Opět zprůjezdněná byla silnice až dnes před osmou ranní," dodala tisková mluvčí.

Na co si dát pozor

! Pokud musíte vyjet na vozovku pokrytou sněhem nebo ledem, buďte opatrní. Téměř neviditelnou hrozbou je námraza.

! Dojde-li při jízdě na sněhu nebo na ledu ke smyku, nikdy nebrzděte.

! V případě smyku předních kol u vozu s předním pohonem sešlápněte spojku, abyste vyřadili ze záběru motor (u automatické převodovky zařaďte polohu neutrál), a stočte přední kola do směru, kterým chcete jet.

! Při smyku zadních kol stočte přední kola na tu stranu, kam se pohybuje zadní část vozu.

! Při jízdě v zimních podmínkách je nutné dodržovat alespoň dvojnásobnou vzdálenost od vozidla před vámi, než je obvyklé. Brzdná dráha automobilu na zledovatělém povrchu může být až desetinásobná.

! Obzvlášť nebezpečné jsou v zimě mosty, lesní úseky, vrcholy kopců a úseky podél vody. Tady musíme počítat s námrazou, i když je momentálně teplota nad bodem mrazu, právě tak jako na promrzlém dláždění.

! Nejen sníh a led, ale i voda nám může připravit v chladném ročním období horké chvíle. Může totiž dojít k aquaplaningu.

! Vyvarujte se náhlých manévrů, klidná a plynulá neagresivní jízda je na kluzkém povrchu nejlepším řešením.

Jak jezdit v zimě

Při nepříznivém zimním počasí lze na cestě očekávat zpoždění, jízdu v kolonách, nebo dokonce uzavírku silnice – ať už z důvodu dopravní nehody nebo vyšší hustoty provozu.

Poslouchejte před výjezdem dopravní vysílání, předpovědi jako „mrznoucí mrholení", „vpád mrazivého vzduchu" či „husté sněžení" signalizují vždy nebezpečí. Zvažte nutnost cesty; s malými dětmi raději zůstaňte doma.

Vyjíždějte vždy s plnou nádrží, rezervním kanystrem, proviantem, teplými nápoji, pytlíkem písku či šotoliny, řetězy a lopatou. Naučte se nasazovat řetězy v klidu a „nasucho". Nezapomeňte na léky.

V zimním období jsou kratší dny, a tak je jízda za tmy velmi běžným jevem. Při jízdě potmě se pak velmi rychle pozná, zda jste si dali tu práci a vyčistili světla zanesená nečistotami ze silnice. Taková zašpiněná skla světel mohou snížit dosah hlavních světlometů až o 30 metrů.

Nejen v zimě plánujte své cesty a buďte připraveni na nouzové situace, mějte například ve voze ruční baterku a kanystr s rezervními pohonnými hmotami.
Nepodceňujte pravidelné servisní prohlídky, kde vám provedou kontrolu systémů důležitých pro bezpečnost, jako jsou brzdy, pneumatiky, řízení a světla.

Odstraňte vždy námrazu a sníh ze všech oken, abyste dobře viděli – tankový průzor může způsobit značné problémy.

Zkontrolujte, zda nejsou stírače přimrzlé ke sklu. Stěrače hrají důležitou roli v bezpečnosti, přes rozmazané šmouhy nebudete dobře vidět.

Nesnažte se zahřívat motor během naprázdno při stání vozidla. Pomalou jízdou se motor i automobil zahřejí rychleji.