Zaskočeni v posteli? To už bude minulost
Obě obce patřily k těm, kde vlna zasáhla řadu obyvatel a zničila desítky domů. Teď by takové zkáze mohl zabránit systém včasného zalarmování.
„Rádi bychom letos vybudovali informační systém, který by umožnil dát lidem s dostatečným předstihem vědět, že se blíží velká vody," říká starosta Podbřezí Antonín Novotný.
Z posledních zkušeností tady vědí, že nejhorší vlna je zaskočí v noci, kdy na reakci nezbývá mnoho času a následky jsou tak velké.

„To pak máte čas nanejvýš dvě hodiny a mnoho se udělat za tak krátkou dobu nestihne," dodává starosta.
Nově by měl vzniknout rozhlas spolu s bezdrátovou ústřednou umístěnou na obecním úřadu.

„Podařilo se mi docílit také toho, že můj telefon bude napojený přímo na stanici na Žákovci, dozvíme se tak o stoupající hladině a hrozícím nebezpečí s dostatečným předstihem," poznamenal Antonín Novotný. Poplach pak oznámí siréna, jež se rozezní obcí.
To však není jediný plán ochrany. Na mostě tady chtějí instalovat i vodočetnou lať, která by hlídala stoupající hladinu řeky.

„Když to všechno půjde dobře, hotovo by mělo být do konce června. V tuto chvíli bylo vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele," upřesnil starosta. Náklady se podle odhadu vyšplhají zhruba k 1,5 milionu korun.
„Ještě bychom chtěli také udělat úpravu vodního toku v části obce, kde by z něj vzniklo slepé rameno, ale to se letos nepodaří. Náklady tady stoupají ke zhruba dvěma milionům. projekt však už máme," doplnil Antonín Novotný.
To v Kounově už mají od loňského roku přislíbenu dotaci a výstavbě podobného systému varování už nic nestojí v cestě.

Na jaře by se mohlo začít.
Nově tady bude zřízen systém několika srážkoměrů a hladinoměrů napojený na mobilní telefony. Jakmile by hodnoty přesáhly určitou mez, varovné zprávy by byly rozeslány na telefony osob ve vedení obce a také lidem, kteří patří k těm nejohroženějším.
Čekali šestnáct let, chyběly peníze
Vybudováno bude i několik povodňových hlásičů,  které by sirénou včas varovali obyvatele před blížící se vlnou.
Náklady by se měly pohybovat kolem 1,6 milionů korun.

To byl také i důvod, proč už nevznikl systém dříve. Bez dotace ho obec s ročním rozpočtem kolem 2,5 milionu není schopná postavit. Na výstražné opatření tak čekali šestnáct let.
„Paradoxně se ale také ozvaly i hlasy lidí, kteří třeba bydlí u řeky, že to není potřeba, že jim stačí kouknout z okna a vědí," poznamenal starosta Kounova Jaroslav Bašek.