Starosta Jan Skořepa, který stál v čele vítězného subjektu Nezávislí za Rychnov, už v pondělí uvedl, že začal jednat s některými stranami.

Poté však onemocněl, jak Deník informoval už včera. Skořepa byl v minulých volbách nestranickým lídrem tehdy vítězné kandidátky ODS.

Změna dresu mu vůbec neuškodila. Nezávislí za Rychnov politické soupeře doslova převálcovali. Zásluhou zisku šesti mandátů si partnery do koalice můžou vybírat. Druhá KDU-ČSL má tři křesla, dalších pět subjektů po dvou.

Do zastupitelstva se nedostali Východočeši.

„V neděli jsem stihl jednat s asi čtyřmi subjekty, pak mě sklátil ten vir. Až se postavím na nohy, budu pokračovat. Doufám, že do konce týdne by mohla být alespoň rámcová představa,“ řekl Skořepa, který zatím nechtěl uvést, se kterými subjekty jednal.

Deník zjistil, že seznamovací kontakt mimo jiné proběhl s dalším sdružením nezávislých kandidátů PRORychnov. „Jednání zatím bylo velmi obecné. Pouze jsme si sdělili, co kdo chceme. Prezentovali jsme náhledy na budoucí možné kroky. Nazval bych to takovým vzájemným otrkáváním,“ prozradil Tomáš Erben, lídr PRORychnov.

„Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Někteří mají vzhledem ke svému volebnímu zisku rozumné názory, naopak někteří je mají řekněme neúměrné. Nejdříve si všechny vyslechnu a poté to musíme dát dohromady,“ dodal starosta Skořepa. Podle něj by se ustavující zastupitelstvo mohlo uskutečnit 10. listopadu.

Před čtyřmi lety vyhrála volby v Rychnově ODS se ziskem čtyř mandátů. Na koalici s nejtěsnější většinou 11 hlasů se občanští demokraté po složitých vyjednáváních dohodli s ČSSD, TOP 09 a KSČM.