Tajemná zákoutí hradů a zámků, která jindy zůstávají skryta, nebo příběhy, jimž na jedinou noc vdechnou průvodci život. Tak bude vypadat letošní ročník Hradozámecké noci v rychnovském okrese. Do akce, která se koná v noci ze soboty na neděli, se zapojily tři zámky –  opočenský, častolovický a potštejnský.

První jmenovaný naváže na loňský ročník. Zůstane to, co návštěvníky zaujalo už loni. To jsou průvodci a průvodkyně v kostýmech inspirovaných dobovou módou, ovšem tentokrát slibují pořadatelé dvojnásobné množství oděvů. Autorkou šatů je opět převážně švadlena a studentka dějin odívání Alena Osobová.

Také téma, i když zůstává, dozná změny. „Některé mýty a legendy zůstanou, přibudou k nim však další, máme z čeho čerpat," ubezpečuje Milan Junek z opočenského zámku. A tak se návštěvníci mohou opět těšit na vyprávění o smutném konci Kateřiny ze Šelemberka, kterou nechal vlastní manžel zazdít zaživa (mimochodem tento příběh stojí na historických faktech), ale přibudou k němu příběhy další.

Zámek v Potštejně

(Zámek v Potštejně)

„Nejvíce materiálu poskytuje naše obrazárna. U obrazů se totiž při Hradozámecké noci zaměřujeme více na  výjev, historii samotného obrazu či detaily o zobrazených osobách. Právě to návštěvníky loni zajímalo, stihli jsme probrat zhruba 20 obrazů z celkových 150," poukazuje na výhodu velké obrazárny Milan Junek. Zachovány budou i hudební vstupy a především ona tajemná atmosféra, kdy večerní osvětlení mění zámecké prostory k nepoznání.

V podobně podmanivé atmosféře se odehrají noční prohlídky i v Častolovicích. Zámek se zahalí do kouzelného osvětlení. Kavárna na nádvoří pozve návštěvníky ke stolkům za svitu svíček a celý interiér bude speciálně osvětlen. Během večera se kromě klasických prohlídek odehrají také tři, při nichž zájemci projdou životním příběhem Cecile Sternbergové a jejího muže.

„Tyto prohlídky vycházejí z autobiografického románu Cecile Sternbergové, matky současné majitelky. Při nich návštěvníci projdou jejím životem ještě z dob, kdy bydlela na častolovickém panství, ale i z období nucené emigrace. Navíc se celý zámek zahalí do jedinečné atmosféry divadelního nasvícení," upřesnila kastelánka Kateřina Kuthanová. Rozhodně by si zájemci měli udělat rezervaci.

Třetí památkou, kterou Hradozámecká noc nenechala chladnou, je zámek v Potštejně. Tady si budete připadat, jako by život rodiny Chamaré na zámku nikdy neskončil.

„Letos jsme pro návštěvníky připravili nezapomenutelný noční zážitek, který předčí všechna očekávání. Nebudou se pouze bát, také se zajisté zasmějí, budou mít možnost hodovat u stejné tabule s lakotným hrabětem Chamaré, a co víc, společně nahlédneme do nočního života zámeckých pánů a dam z poloviny 18. století," láká kastelánka Kateřina Skalická. Ale více prozradit nechce, aby to pro příchozí bylo překvapením. I tady je nutné si prohlídku již předem zarezervovat.

Renesanční zámek v Opočně.

(Zámek v Opočně)

Ceny a časy prohlídek

OPOČNO - Mýty a legendy
18 hod – 23 hod. – v tuto dobu vychází poslední prohlídka – rezervace nutná

cena:
dospělí - 120 Kč
děti, senioři, studenti - 80 Kč
rodinné - 380 Kč

ČASTOLOVICE - Život Cecile Sternbergové a její rodiny
18 hod. – 1 hod. – poslední prohlídka vychází o půlnoci – rezervace nutná

cena:
dospělí - 115 Kč
děti, senioři, ZTP - 75 Kč

POTŠTEJN - Život rodiny Chamaré
20 hod –1 hod. –  poslední prohlídka o půlnoci, pokud bude dostatek zájemců – rezervace nutná

cena:
dospělí - 120 Kč
děti - 80 Kč

Zámek Častolovice - Ilustrační foto

(Zámek Častolovice)