Tentokrát se čtenář ptá: Když mám křečové žíly, je dobré používat elastickou punčochu? Je na předpis, nebo volně k prodeji. Kolik případně stojí?
Za kolektiv pracovníků lékárny na poliklinice ve Dvoře Králové nad Labem odpovídá Alena Demlová:
Lékaři elastické punčochy doporučují. Jsou buď lýtkové nebo stehenní. Pacienti je nosí buď dlouhodobě nebo krátkodobě po operaci na snížení rizika vzniku trombózy.
Punčochy zajistí lepší cirkulaci a návratnost krve z dolních končetin u pacientů s ochablou cévní stěnou.

Vyvíjený tlak punčoch výrazně napomáhá cirkulaci krve v nohou a snižuje tak potíže počínající žilní nedostatečnosti pocit únavy, tíhy a napětí v nohou. Jejich použití je vhodné i při výskytu drobných žilek na dolních končetinách. Pomáhají předcházet vzniku cestovní trombózy.
Jsou účinné i při dlouhodobém sedění a stání. Punčochy jsou volně prodejné. Cena lýtkové je okolo 400 Kč, stehenní 600 Kč.

Lékař je může předepsat na poukaz. Pak je doplatek na lýtkovou okolo 20 Kč a na stehenní okolo 50 Kč. Záleží na značce a typu punčoch. Punčochy jsou s lemem nebo s krajkou se silikonovými proužky, které zajistí přilnutí k pokožce a zamezí sklouzávání. Jsou se špicí nebo bez špice. Mají různou barvu, nejčastěji tělovou: světlou, bronz, tmavou, černou.
Kompresivní punčochy jsou vyráběny z velmi jemného úpletu s vysokým podílem mikrovlákna.

Elasticitu a lesk zajišťují vlákna lycry. Punčocha je z elastanu a polyamidu. Vysoká elastičnost je zachována i po opakovaném nošení a usnadňuje pacientům oblékání punčoch.
Existují i punčochy s podílem bavlny, která je vhodná pro citlivou kůži. Punčochy mají antibakteriální úpravu.

K dispozici jsou ve třech provedeních: těhotenské, dámské a pánské. Existují i pažní návleky, bandáže a speciální ponožky z bio bavlny se sloučeninami stříbra s antibakteriálními účinky.
Pro jednodušší navlékání punčoch se dá použít tzv. navlékač.