V Rychnově budou v letních měsících probíhat stavební úpravy hned na několika místech. O podrobný výčet jsme požádali místostarostku JANU DREJSLOVOU a starostu města JANA SKOŘEPU.

Paní místostarostko, do Vaší gesce spadá mimo jiné i školství. Co tedy čeká naše školy a školky o prázdninách?
Na všech školách budou probíhat standardní opravy budov, tři školy projdou rozsáhlejšími úpravami. Jedná se o Mateřskou školu Sluníčko, kde dojde k zateplení fasády a výměně oken části budovy a na Mateřské škole Kytička bude provedena oprava fasády. Další etapou bude pokračovat oprava ZŠ a Praktické školy v ulici Kolowratská.

V předchozích dvou letech dostala budova novou střechu a okna, nyní ji čeká oprava fasády. Změny k lepšímu se dočká i druhé pracoviště této školy, které je na Láni. Zde dojde k zateplení obvodového pláště budovy a výměně oken a dveří.
Významnou akcí, kterou bych ještě ráda zmínila, protože bezpochyby přispěje ke zklidnění dopravy a parkování, je výstavba parkoviště před Mateřskou školou Láň. Rodiče handicapovaných dětí budou moci bez problémů zaparkovat a svoje děti předat do péče učitelek mateřské školy a stejně bez problémů je budou moci odvážet zpět domů. U této stavby mám ale obavu, že její realizace přesáhne do září díky zpoždění při uskutečnění výměny pozemků a následně při přípravě akce.

Pane starosto, jaké další opravy čekají na Rychnováky v letních měsících?
Investičních akcí města, které budou prováděny v období prázdnin nebo budou v tomto období dokončeny, je několik. Vyjma výše uvedených stavebních úprav škol by zhruba v polovině srpna měla být dokončena první etapa rekonstrukce bytového domu v Ekologické ulici č. p. 515. Stavební úpravy se týkaly druhého nadzemního podlaží, podkroví, střechy a všech rozvodů inženýrských sítí v budově. Po dokončení první etapy zde vzniknou čtyři nové sociální byty a byt správce, který je umístěn v přízemí. Další etapa, týkající se rekonstrukce prvního nadzemního podlaží, bude pokračovat v roce příštím.
Pro ulehčení pohybu všech pěších, kteří míří za ošetřením buď do nemocnice, nebo na polikliniku, bude rekonstruován chodník od železničního přejezdu na ulici Jiráskově až po zmíněnou polikliniku. Opět počítáme s tím, že stavební práce budou hotovy před koncem letních prázdnin.
Současně bude provedena výměna nepříliš vzhledné 
autobusové zastávky za zcela novou, podobnou těm, které jsou na sídlišti Mírová od minulého roku.
V průběhu prázdnin budou pro letošní rok ukončeny práce na rekonstrukci kanalizace a vodovodního řadu v Lipovce. Bude dokončena první etapa výměny potrubí v úseku od restaurace Eliška po silnici I/14. Současně bude napojena tato obnovená kanalizace tlakovým potrubím na čistírnu odpadních vod v Rychnově nad Kněžnou. Tuto etapu buduje na svůj náklad developer, který staví skladový areál za bývalým Kovodružstvem směrem k Solnici.

Další významnou akcí bude
výstavba parkoviště u bytových domů na Sokolovské ulici č. p. 1114 – 1116. Pokračuje tak „zkulturnění" parkování v této oblasti a troufnu si říci i zkrášlení prostoru mezi bytovými domy.
Hlavní stavební událostí léta by mělo být zahájení rekonstrukce Havlíčkovy ulice…

Rekonstrukce pěší zóny Havlíčkova by měla začít počátkem prázdnin první etapou. Vzhledem k výrazně nižšímu, prázdninovému, pohybu pěších po městě by měla být ukončena tak, aby školáci na počátku září mohli jít po novém žulovém povrchu. 
Věřím, že se nám před očima začne rýsovat nový budoucí vzhled části středu města. Stejně tak věřím, že občané, jeho návštěvníci, ale i obchodníci budou s výsledkem spokojeni.
Na závěr dodám, že výčet není úplný, myslím ale, že je zřejmé, že se město pomalu, ale jistě mění.

Miroslav Hofmann