Měl to být nezapomenutelný den. Jedenáctý říjen si v Dobrušce plánovali jako den s velkým D. Kino letos slaví dva roky od svého znovuotevření v nové budově a letošní rok a trochu i ten příští se nese ve znamení významných jubileí osob s městem úzce spojených. Jednou z nich byl i Radoslav Brzobohatý.

Nezapomenutelný F. L. Věk však den před svými kulatinami odešel.

Právě on měl být jednou z velkých osobností říjnového setkání, které se plánovalo již několik měsíců. „Mluvil jsem s ním před čtrnácti dny a velice se na setkání těšil. Dokonce jsem mu nabízel, aby s manželkou zůstali několik dní, ale s úsměvem odmítl, že se musejí postarat o své tři psy," vypráví Pavel Štěpán, vedoucí Společenského centra – Kina 70 v Dobrušce.

V tento slavný den si měl herec převzít i tu nejvyšší poctu – čestné občanství města Dobrušky. „Ve středu po deváté hodině rada města schválila návrh na udělení čestného občanství s tím, že si jej Radoslav Brzobohatý převezme osobně. Bohužel jen několik málo hodin poté přišla ona smutná zpráva," říká starosta města Petr Tojnar.

In memoriam

Na faktu to však nic nezmění. Návrh na udělení čestného občanství poputuje do zastupitelstva města, které jej musí ještě schválit, což by však podle všeho měla být jen formalita, a Radoslav Brzobohatý se stane Dobrušťákem in memoriam. „I bez toho si troufnu prohlásit, že Radek Brzobohatý byl náš. Náš F. L. Věk," dodává Pavel Štěpán.

Sám se s ním potkal několikrát. Poprvé již v osmdesátých letech. „Tehdy přijel do Dobrušky se svou ženou Hanou Gregorovou. Kino bylo úplně narvané a já to tehdy jako začínající fotograf fotil," vzpomíná. Další setkání se uskutečnilo při natáčení dokumentu o F. L. Věkovi. „Bylo to úžasné. Tehdy nám Radek recitoval francouzskou báseň přímo před domem F. L. Věka," říká Pavel Štěpán.

Tehdy se odehrála i jedna vtipná scénka. Radoslav Brzobohatý byl vyzván, aby vyšel na věž staré radnice a shlédl dolů na „své" město. On se zatvářil zcela vážně a řekl produkční dokumentu, že to nemá ve smlouvě a že za každé odpočívadlo při výstupu nahoru chce tisíc korun.

„Chudák produkční z toho byla špatná a telefonovala do Prahy, aby to dopadlo. Radek se bavil, ale zarazil ji včas. Žádné peníze samozřejmě nechtěl," poznamenal Štěpán. Třetí a poslední návštěva Radoslava Brzobohatého se odehrála před dvěma lety. Tehdy přijel kvůli 240. výročí narození  F. L. Věka, potažmo F. L. Heka v Dobrušce.

„Jezdíval k nám rád. Bylo mu tady dobře a nám bylo dobře s ním. Pro mne to byl člověk s velkým Č, který se nad nikoho nepovyšoval," řekl Petr Tojnar.

Výjimečný člověk

Podobné vzpomínky na velikána české herecké scény má i Jan Tydlitát, pořadatel rychnovského Poláčkova léta. „Radoslav Brzobohatý u nás hostoval v roce 2002 spolu s pardubickým divadlem ve hře Noc na Karlštejně. Byl skvělým společníkem. Vzpomínali jsme na natáčení seriálu F. L. Věk a bylo to velmi příjemné."

Zpráva o úmrtí Radoslava Brzobohatého velice zasáhla i Pavla Taussiga. Filmový historik, který má k Rychnovsku víc než vřelý vztah, těžko hledal slova. „Byl nesmírně výjimečným člověkem. Jakákoliv další slova jsou zbytečným klišé," dodal.

Radoslav Brzobohatý, nezapomenutelné role

* 13. 9. 1932 Vrútky
† 12. 9. 2012 Praha

Filmové role
1963 - Král Králů (soudruh)
1964 - Atentát (nadporučík Král)
1966 - Dáma na kolejích (Václav)
1968 - Všichni dobří rodáci 
⋌(František)
1970 - Ucho (Ludvík)
1970 - Na kolejích čeká vrah (Lenk)
1983 - Sněženky a machři (profesor Karda)
1997 - Nejasná zpráva o konci světa (Šimon)
2012 - Vrásky z lásky (Ota)

Televizní role
1967 - Lucerna
1968 - Hříšní lidé města pražského
1969 - Záhada hlavolamu
1971 - F. L. Věk (Věk)
1988 - Cirkus Humberto  (Berwitz)
2000 - Četnické humoresky
2009 - Vyprávěj