Suroviny: rong>10 větších rybích hlav (ocasy+ploutve), ½ kg mlíčí, ½ kg jiker (jiker a mlíčí může být i víc), koření: bobkový list, nové koření, sůl, celý pepř, polévkové koření (vedeta), kořenová zelenina: 5 větších mrkví, 2 větší cibule, 1 menší celer, 4 střední petržele, 2 větší česneky. Dále 3 kostky hovězího masoxu, může být i rybí, ale je většinou s paprikou, která polévku zabarví. Zásmažka: 1 celé máslo+hladká mouka. Příloha: asi 8 rohlíků.

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Počet porcí: 10 litrů

Pracovní postup: Hlavy očistíme a hlavně odstraníme žábry, ale ne se svalovinou (neodstraněné žábry polévku pokazí). Do hrnce dáme asi 7 l vody, hlavy, ploutve a ocasy, nové koření, bobkový list a osolíme. Vaříme asi půl hodiny.

Do dalšího hrnce dáme vařit nadrobno nakrájenou zeleninu, česnek, cibuli a osolíme (pokud vaříme společně s hlavami, špatně se z odstraňují případné kůstky).

Dále odděleně vaříme jikry a mlíčí (každé zvlášť – jiná doba vaření). Jikry vaříme na mírném ohni za občasného promíchání a případného přidání vody, protože jikry vodu vstřebávají, nabývají na objemu a mohly by se připálit. Mlíčí vaříme asi půl hodiny a jikry můžeme vařit i hodinu z důvodu snazšího rozmixování. Čím víc mlíčí, tím je chuť polévky lepší.

Uvařené hlavy scedíme a maso obrané z hlav posekáme nožem. Vývar z hlav si dáme zvlášť. Zeleninu rozmixujeme v menší části vlastního vývaru. Jikry a mlíčí rozmixujeme ve vlastním vývaru.

Do vývaru z rybích hlav dáme rozmixovanou zeleninu, jikry a mlíčí, posekané maso, rozvařený masox a přivedeme do mírného varu. Potom přidáme zásmažku a dochutíme polévkovým kořením a solí.

Rohlíky nakrájíme na kostky (1,5x1,5x1,5 cm) a na pánvi s trochou oleje osmažíme dozlatova. Přidáváme si postupně během jídla, aby se moc nerozmočily.