V deštenské pekárně letos zruční pracovníci upekli celkem 2018 vánoček, a to hlavně na objednání. Některé ale zbyly také na volný prodej. O tradiční vánoční pečivo je ale prý vždycky velká mela.

„Pečeme už zhruba týden v kuse. Jsme na to pouze dva, takže máme opravdu plné ruce práce. Vánočky vyrábíme podle osvědčeného receptu," prozradil majitel pekárny v Deštném v Orlických horách Karel Rezner.

Ten také dodává, že vánočky pekli průběžně již od 13. prosince a v neděli 21. prosince „vánočkový" maratón skončil upečením 2018. kusem vánočky.

Ve výborné vánočce z Deštného samozřejmě nesmí chybět mouka, máslo, vajíčka, rozinky, mléko, mandle a ořechy. To je základ na upečení velice chutných vánoček jako od babičky nebo maminky.

Za hodinu mohou šikovné ruce stihnout uplést až 100 kusů vánočního pečiva. Vánočky z Deštného vyváží například do Rychnova a Dobrušky.

(star,six)