Christkind, německý Ježíšek

U našich sousedů Vánoce v zemích našich sousedů se od těch našich tolik neliší. I zde nosí dárky Ježíšek, kterému říkají Christkind, k němuž odkazují i tak oblíbené adventní trhy - Christkindlmarkt. K nejkrásnějším se řadí ty ve Vídni, Salzburgu, Norimberku nebo Mnichově. Většinou končí na Štědrý den, ale třeba ve Vídni si jejich kouzelnou atmosféru můžete užívat až do 26. prosince. Kromě Ježíška znají v Německu ještě tzv. Weihnachtsmanna, jenž se vyznačuje dlouhými a kudrnatými zrzavými vlasy a vousy a pláštěm s kapucí.

Lanovka z Horních Míseček na Medvědín
Ve Špindlu se otevírá lanovka spojující dva kraje

K německým Vánocům neoddělitelně patří štóla a také perníčky, z nichž nejslavnější jsou ty norimberské. Večeří tu také ryby, oblíbenou vánoční specialitou je ovšem i husa s nádivkou, kachna či krocan nebo různé grilované klobásy. Vídeňáci si také rádi pochutnají na slavném telecím řízku se salátem bez majonézy.

Na jihu Evropy Ve Španělsku nebo v Itálii se sice někde slaví již 24. prosince, kdy probíhá sváteční večeře, na dárečky se ale dětí těší déle. V některých částech Itálie si je sice mohou rozbalit již na Štědrý den, většinou je ale dostávají až 25. prosince ráno. Naděluje jim je buď Babbo Natale, který nápadně připomíná Santu Clause, nebo hodná čarodějnice Befana.

Za vánoční mší do Vatikánu

Pokud vám česká „půlnoční“ nestačí, můžete si zajet na vánoční mši až do Vatikánu.

Španělské děti to mají o trochu horší, dárky jim totiž nosí až Tři králové 6. ledna. Ve Španělsku se hoduje večer 24. prosince, v Itálii mají hlavní sváteční oběd až 25. prosince. Menu se ale podává podobné. Najdete na něm často jehněčí, ryby a mořské plody. Tradičním italským vánočním pečivem je panettone – jakýsi bochánek podobný naší vánočce.

Za oceánem V Americe stejně jako v celém anglicky mluvícím světě nosí dárky Santa Claus. Obtloustlý dědula v červeném kabátě a s bílým vousem přilétá ze severního pólu na saních tažených devíti soby, k dětem se spouští komínem a dárky jim naděluje do punčošek zavěšených na krbu až 25. prosince. Američané si libují ve světelné výzdobě svých domů, v obřích stromcích na významných místech (jeden z nejslavnějších je třeba u Bílého domu) a také v kluzištích, z nichž nejznámější je před Rockefellerovým centrem v New Yorku.

tržnice Sukiennica
Advent v Krakově aneb Happy again pod křídly andělů a s vůní svařáku

Slavnostní večeři mají Američané většinou až 25. prosince, přičemž na svátečním stole nesmí chybět nadívaný krocan, pečená šunka nebo anglický pudink plný kandovaného ovoce, oříšků, rozinek a rumu. Vše se zapíjí vaječným koňakem zvaným eggnog, který se dělá i v nealkoholické variantě.

Joulupukki chodí dveřmi

Pokud chcete vidět opravdového Santu Clause, nemusíte až na severní pól, stačí vám vydat se k polárnímu kruhu do malé vesničky ve Finsku. Santa Claus Village leží kousek od města Rovaniemi a za Santou se sem pořádají přímo zájezdy. Pokud si vystojíte frontu, můžete ho navštívit v jeho „kanceláři“ a říct mu, co si přejete k Vánocům.

Ve Finsku říkají Santovi Joulupukki. Dárky nosí 24. prosince, přičemž chodí normálně dveřmi jako náš Mikuláš. K večeři si ve Finsku, stejně jako v dalších severských zemích dávají lososa či jinou rybu, třeba naložené sledě, případně vánoční šunku. Nejlépe je pak zahřeje svařené víno, známe jako glögi nebo glögg.

Svatý Hostýn
Svatý Hostýn: Poutní kostel i Jurkovičova křížová cesta

Nejbizarnější vánoční tradice
V Norsku se hospodyňky příliš nenadřou, všechny metly a smetáky jsou bezpečně ukryty, aby je neodnesli zlí skřítkové. Většina japonských rodin tráví Štědrý den v KFC, tradice vznikla díky úspěšné reklamě již v roce 1974. V Německu schovávají okurku do vánočního stromku a první zvídavé dítě, které ji ráno najde, obdrží malý dárek. V Etiopii hrají muži a chlapci tradiční hru Ganna, jež se hraje se zakřivenou holí a dřevěným míčem. V Grónsku mají na vánoční tabuli mattak neboli syrovou velrybí kůži podávanou s tukem nebo kiviak tuleně naditého hnijícími racky.