Bude tomu tak například v Kostelci nad Orlicí, Opočně či Dobrušce.

„K tomuto kroku jsme přistoupili i z toho důvodu, že ještě není schválený státní rozpočet," prozradil starosta Kostelce Jiří Bartoš.

Komplikace podle něj provizorium nepřinese. Město se se v prvních měsících nového roku do velkých investic nepožene.

„Rozpočet navíc připravíme co nejdříve, konkrétně to plánujeme na první jednání zastupitelstva v příštím roce," poznamenává starosta.

Počkají do února

A podobně jsou na tom i v Českém Meziříčí. Obec se nechce do schvalování rozpočtu pouštět dříve, než bude jasné, kolik peněz by mohla dostat od státu.

„Museli bychom to potom upravovat různými rozpočtovými opatřeními, což by byla zbytečná práce navíc. Zatím do toho nevidíme," popisuje starosta Milan Žďárek.

Jasno by mělo být podle jeho slov do února, kdy by se měli na předpokládané bilanci zastupitelé už bez problému shodnout.

Podle starosty Českého Meziříčí Milana Žďárka takto bude postupovat mnoho obcí. „Bavil jsme se s ostatními starosty a mají stejný názor," dodává. Do rozpočtového provizoria tak půjde například i Solnice, kde se prý opatření osvědčilo.

„Schvalovat rozpočet budeme až v únoru či březnu. Děláme to tak pravidelně a jsme s tím spokojeni," prozrazuje starosta Ladislav Kubíček.

Podle jeho slov tedy nemá na solnické provizorium vliv fakt, že není schválen rozpočet státní.

„Na začátku roku neplánujeme žádné velké investice a náklady. Počkáme si, jaká bilance nám z předchozího roku vyjde, a podle toho plánujeme," popisuje starosta důvody, proč k provizoriu přistupují.

Jasněji mají zkraje roku také v Dobrušce. Rozpočet tu proto schválí také až v příštím únoru.

„Je to postup, ke kterému přistupujeme už řadu let a vyplácí se. Na konci roku nemáme ještě přesný přehled o finanční bilanci  toho předchozího. V únoru už víme přesná čísla," vysvětluje starosta města Petr Tojnar.

Podle svých slov očekává, že bude „vyúčtování" příjemné. „Většinou máme přebytky, což je skvělé," poznamenává.

Podle stejného principu „jedou" i v Opočně. Starosta Štěpán Jelínek sice říká, že má vedení města předběžný odhad o tom, jak v uplynulém roce hospodařilo a kde se podařilo ušetřit či naopak, provizorium je však podle něj přece jen lepší cestou.

„Schvalujeme ho vždycky a vyplácí se nám. Velké investice na začátku roku nejsou obvyklé, takže nás to nelimituje," popisuje.

Obce a města v provizoriu musí peníze rozdělovat podle přísných pravidel.

Například smí hradit  pouze výdaje na činnosti spojené s výkonem státní správy, závazky vyplývající z uzavřených smluv, příspěvky na provoz organizacím a nejnutnější výdaje na zabezpečení provozu úřadu a samotného fungování obce.

Měsíčně jde navíc na mzdy, sociální dávky či důchody pouze 1/12 rozpočtu z předchozího roku a není možné čerpat peníze z evropských fondů.

Ne všude se však chtějí těmito pravidly řídit, a proto radši rozpočet posvětí.

Tak je tomu například v Podbřezí. „Schvalujeme ho na poslední schůzi a během roku děláme potřebné korekce. K provizoriu jsme nikdy přistoupit nemuseli," popisuje starosta Antonín Novotný.

Podle něj obec stejně dopředu neví, kolik peněz získá. „Jsme závislí na dotacích a ty se stejně potom řeší pomocí rozpočtových opatření," vysvětluje starosta.

A stejně jsou na tom ve Vamberku, i tam vstoupí do nového roku se schváleným rozpočtem.

„Neočekáváme, že by se vyskytly nějaké problémy. Změny podle mě nebudou moc velké a pokud ano, vyřešíme je opatřením. Na rozpočtu teď pracujeme a připravujeme ho," prozrazuje starosta Jiří Mazúch.